Москва на межі істерики через можливе надання Томосу Україні - Тимчук

Москва на межі істерики через можливе надання Томосу Україні - Тимчук

Укрінформ
Росія перебуває на межі істерики у зв'язку з вірогідним наданням Томосу українській помісній церкві.

Про це в Facebook повідомив координатор групи «Інформаційний опір», народний депутат Дмитро Тимчук, проаналізувавши публікації в російських пропагандистських ЗМІ в окупованому Криму.

«Вивчення російської пропаганди в Криму наочно демонструє, що Москва перебуває на межі істерики у зв'язку з дуже вірогідним наданням Томосу українській помісній церкві. Про це свідчить у т.ч. незлагода в публікаціях і взаємовиключні месиджі, якими напихають кримчан», - зазначив він.

Так, за даними Тимчука, тезовий ряд у пропагандистських ЗМІ приблизно такий: «Томосу не буде, тому що ми не дозволимо. А якщо буде - значить, його купили, і в Україні почнеться «громадянська війна між православними». Почнеться-почнеться, не сумнівайтеся. Учасниками «громадянської війни» стануть усі, хто виходив на хресний хід Новинського, у тому числі - численні іноземні «паломники». Це ми гарантуємо».

Тимчук також підкреслив, що «аргументація», чому не можна давати Україні Томос, - це окремий жанр. «Популярні такі версії: 1) у Києві християнство з'явилося раніше не тому, що він був столицею Русі, і не тому, що до заснування Москви залишалося 150 років, а тому, що він просто ближче до Візантії (у мізках роспропагандистів - бінго!); 2) християнство на Русь прийшло з Константинополя, а оскільки Москва називає себе «другим Константинополем», отже, підпорядкування української церкви Москві - правильне й канонічне (і знову бінго!). Ну а Константинопольський патріархат, за версією русоЗМІ, взагалі не вважається: якщо що, ми попросимо Ердогана (президента Туреччини - ред.) відключити йому світло й воду», - пояснив координатор «ІО».

Тимчук також зазначив, що в публікаціях і ефірах на церковну тему «дуже явно видима розгубленість посіпак окупантів», оскільки Україна робить щось усупереч волі Кремля, і в неї може вийти, попри всі зусилля Москви.

«Усвідомлення того, що Москва не всесильна, неабияк нервує кримську вату. Зараз воістину переломний момент: роспропаганда розкручує тезу, що глава РПЦ, він же представник ФСБ Гундяєв наприкінці серпня поїде на Фанар і «все вирішить». Якщо цей візит закінчиться провалом, колаборанти будуть сильно деморалізовані», - додав депутат.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха з проханням видати Томос про автокефалію православної церкви в Україні.

18 квітня глава держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП і УАПЦ відповідне звернення для передачі Вселенському патріархові Варфоломею з підписами усіх архієреїв, що підтримали це рішення.

Читайте також: Архімандрит РПЦ розповів, коли Україні можуть надати Томос

Верховна Рада 19 квітня прийняла постанову про підтримку звернення Президента до Вселенського патріарха Варфоломея щодо створення Єдиної помісної української православної церкви.

22 квітня Порошенко повідомив про передачу відповідних звернень Вселенському патріархату і початок процедур, необхідних для надання автокефалії Українській православній церкві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-