Архімандрит РПЦ розповів, коли Україні можуть надати Томос

Архімандрит РПЦ розповів, коли Україні можуть надати Томос

Укрінформ
Швидше за все Томос щодо надання автокефалії Української православної церкви від Вселенського патріарха може з'явитися вже 10 вересня.

Про це в Києві розповів архімандрит РПЦ Кирило Говорун, передає ВВС.

"Головна хороша новина - питання про автокефалію тієї частини української церкви, яка захоче цього, вже вирішене", - розповів архімандрит.

За його словами, надання автокефалії та видання Томосу вже на фінальній стадії. Згідно його інформації, останніми важливими у цьому процесі будуть події кінця серпня - початку вересня.

Читайте також: Порошенко за свій рахунок запустив рекламу на підтримку автокефалії - АП

Зокрема, це буде візит до Вселенського патріарха Варфоломія глави РПЦ Кирила 31 серпня. Потім українське питання повинні обговорити на Синаксі Константинопольського патріархату 1-3 вересня, а підписати Томос мають на засіданні священного синоду 10 вересня.

Синакс - це збір усіх ієрархів Константинопольського патріархату для розв'язання найважливіших і найбільш актуальних питань церкви. Останній раз він збирався в 2015 році.

Читайте також: Новинський просив турецького міністра про спротив Томосу - Тимчук

Після Синаксу, за словами Кирила Говоруна, з 10 вересня розпочнеться засідання Священного Синоду Константинопольського патріархату. І на ньому можна очікувати трьох варіантів розвитку подій.

"Найбільш вірогідний сценарій - Томос буде підписаний на засіданні Священного Синоду 10 вересня. Він вже написаний, а буде підписаний", - наголосив архімандрит.

Другий сценарій - Томос відразу не підпишуть, а відновлять Київську митрополію, а вже потім її трансформують в автокефальну церкву.

Третій сценарій - на Синоді приймуть рішення про відстрочку з українського питання.

"Зараз все залежить від результатів візиту патріарха РПЦ Кирила до Вселенського патріарха 31 серпня", - акцентував архімандрит Кирил, який вважає, що саме цей візит ще якось може вплинути на рішення Константинополя по Україні.

Читайте також: Патріарх Кирил їде до Стамбула на зустріч з Варфоломієм

Під час свого виступу Кирило Говорун розповів, що РПЦ доклала величезних зусиль, щоб зупинити надання Томосу. Але, за його словами, це питання вже практично вирішене.

"Раніше всі спроби надання Томосу зупинялися до точки неповернення. На цей раз точка неповернення пройдена, рішення про надання Томосу про автокефалію прийнято", - вважає архімандрит.

Читайте також: У передчутті автокефалії: ймовірний сценарій та невивчені уроки

Нагадаємо: Архімандрит Кирило керував відділом зовнішніх зв'язків УПЦ МП, а з 2009 року деякий час у Москві працював у розпорядженні патріарха РПЦ, обіймав високі посади. У 2014 році він покинув Росію і більше туди не повертався. В останні роки відомий богослов викладає в США.

У Києві Кирило Говорун презентував власну книгу і прочитав публічну лекцію "Після Томосу", в якій розповів про останні подробиці процесу надання українській церкві автокефалії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-