Українські корупціонери

Українські корупціонери "ховають" гроші у 23 країнах - НАБУ

Інфографіка
Укрінформ
Велику кількість корупційних схем українські можновладці реалізують за участю компаній, зареєстрованих у понад 23 країнах на трьох континентах.

Такі дані оприлюднені у звіті про діяльність Національного антикорупційного бюро за І півріччя 2018 року, повідомляє у вівторок прес-служба НАБУ.

"Міжнародний напрямок є одним із ключових в роботі НАБУ, оскільки чимало корупційних схем реалізують за участю компаній, зареєстрованих за кордоном. Географія цих суб’єктів господарювання наразі охоплює щонайменше 23 країни на трьох континентах світу", - йдеться у повідомленні.

На переконання детективів НАБУ, українські корупціонери обирають місця "прописки" незаконно отриманих коштів у державах зі спрощеною системою реєстрації, ускладненим порядком розкриття інформації та високим ступенем конфіденційності.

Читайте також: ГПУ відкрила справу проти колишніх чиновників, причетних до "справи Манафорта"

"Збитки, завдані державним інтересам за участю іноземних контрагентів, обчислюються у 1,84 млрд грн, 22,07 млн дол. США, 12,03 млн євро", - наголосили в НАБУ.

Там також зазначили, що для отримання інформації про кінцевих бенефіціарів таких структур та про рух коштів, виведених з України, НАБУ скеровує запити про міжнародну правову допомогу до компетентних органів інших держав. Від початку розслідувань Національне бюро надіслало до органів 61 держави 371 запит про міжнародну правову допомогу. 182 запити вже виконано.

"Близько 30 осіб, яких детективи Національного антикорупційного бюро вважають причетними до організації корупційних схем, наразі переховуються за кордоном. Кожен другий із них, за даними слідства, - на території Російської Федерації", - додали в Бюро.

Інфографіка. Міні-звіт про діяльність НАБУ за І півріччя / Фото: flickr

Станом на 30 червня 2018 року в міжнародний розшук за ініціативи детективів НАБУ оголошено 21 особу. Стосовно 16 із них, з огляду на затримання або з метою визначення місцеперебування, скеровано запити до інших держав.

"Так, навесні цього року до компетентних органів Німеччини скеровано запит щодо видачі голови правління ПрАТ "ХК "Енергомережа", затриманого в цій країні в квітні 2018 року. За версією слідства, ця особа є організатором корупційної схеми, через яку державі завдано збитків на суму понад 346 млн грн", - повідомили також у НАБУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-