ГПУ відкрила справу проти колишніх чиновників, причетних до

ГПУ відкрила справу проти колишніх чиновників, причетних до "справи Манафорта"

Укрінформ
Генпрокуратура зареєструвала кримінальне провадження щодо держслужбовців, які мали стосунок до перерахунку коштів політичному консультанту екс-президента Януковича Полу Манафорту.

Про це сказав на брифінгу генпрокурор Юрій Луценко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми дійсно зареєстрували кримінальне провадження за ймовірними правопорушеннями цих державних службовців, які, ймовірно, управляли фірмами і не передали їх в управління третім особам, як це вимагається українським законом. Дано відповідне доручення провести слідчі дії Державній фіскальній службі", - сказав Луценко.

За його словами, у "справі Манафорта" лунають свідчення про те, що він отримував кошти від конкретних українських політиків, які на той момент були державними службовцями: або народними депутатами, або працівниками Адміністрації Президента, або Кабміну. А відповідно до чинного законодавства вони не мали права бути розпорядниками будь-яких бізнес-структур і мусили передати бізнес в управління третім особам, наголосив Луценко.

Генпрокурор зауважив, що Державна фіскальна служба буде працювати з тими юрисдикціями, на території яких розташовані офшорні кампанії, згадані під час американського процесу, "а це не швидкий шлях". І якщо буде доведено, що "надати кошти Манафорту - це була вказівка конкретного українського держслужбовця, чи депутата, звичайно, він буде нести відповідальність згідно з чинним українським законодавством", заявив керівник ГПУ.

Відповідаючи на запитання журналістів, генпрокурор сказав, що Рінат Ахметов на той час був народним депутатом.

Луценко також відзначив плідну співпрацю з ФБР у справі Манафорта, яку потім передали спецпрокурору США Роберту Мюллеру. "Я йому направив лист про готовність співпрацювати у разі необхідності. До нас вони не звертались і провели своє розслідування, яке зараз завершується судовим процесом. Основне обвинувачення Манафорта полягає у тому, що він, отримавши кошти від українських політиків, не сплачував податки США. В цьому правопорушенні немає юрисдикції України", - підкреслив генпрокурор.

Читайте також: Суд над Манафортом не вплине на відносини України та США - посол Чалий

Як повідомлялося, 31 липня в США розпочався суд над Манафортом, якого звинувачують у відмиванні грошей, ухилянні від сплати податків за майже 10 років співпраці з колишнім керівництвом України.

Слідство вважає, що за роботу політичного консультанта в Україні Манафорт заробив понад 60 мільйонів доларів.

Слідча група представила понад 300 документів, які розкривають деталі співпраці Манафорта з "Партією регіонів" і "Опозиційним блоком".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-