ВККС закликає ЗМІ не спекулювати на темі конкурсу до Антикорупційного суду

ВККС закликає ЗМІ не спекулювати на темі конкурсу до Антикорупційного суду

Укрінформ
ВККСУ закликає міжнародні організації надати найсильніших кандидатів до Громадської ради міжнародних експертів (ГРМЕ), яка допомагатиме Комісії у проведенні конкурсу до Вищого антикорупційного суду, а ЗМІ - не спекулювати на цьому процесі.

Про це ідеться в повідомленні ВККСУ, що є в розпорядженні Укрінформу.

«Звертаємо увагу, що Комісія чекає пропозиції від міжнародних організацій щодо кандидатур до Громадської ради міжнародних експертів, у тому числі погоджених між самими організаціями, і не має будь-якого впливу на їх одноосібне або спільне рішення щодо подання кандидатур до складу ГРМЕ», - ідеться в повідомленні.

Як зазначив голова ВККСУ Сергій Козьяков, Вища кваліфкомісія суддів хоче, «щоб були запропоновані найкращі кандидати, з яких можна обрати професійний і фаховий склад ради для виконання функцій, покладених на них законом».

Окрім того, у повідомленні наголошується, що «чутки, які розповсюджують деякі ЗМІ про начебто вплив ВККСУ на міжнародні організації щодо визначення кандидатур у ГРМЕ, є дезінформацією і не відповідають дійсності».

«Закликаємо засоби масової інформації утриматись від розповсюдження чуток та не спекулювати на темі конкурсу до Вищого антикорупційного суду», - зазначають у ВККСУ.

У ВККСУ нагадують, що ГРМЕ утворюється Комісією строком на шість років для сприяння їй у підготовці рішень з питань призначення на посади суддів Вищого антикорупційного суду та є її допоміжним органом.

Як повідомляється, міжнародні організації, які вказані Міністерствам закордонних справ як такі, що співпрацюють з Україною в питаннях запобігання корупції, вже отримали від Комісії листи з проханням запропонувати своїх кандидатів до майбутнього складу ГРМЕ. Так, вони можуть запропонувати щонайменше по два кандидати на одну вакансію до ГРМЕ, а загалом повинно бути висунуто мінімум 12 експертів, з яких Комісія обере шість членів. Строк роботи обраних членів ГРМЕ складає два роки.

Окрім того, у ВККСУ повідомляють, що, відповідно до ст. 9 Закону України «Про Вищий антикорупційний суд», встановлено чіткі критерії, яким повинен відповідати кандидат у члени ГРМЕ. 

Таким чином, міжнародні організації мають надати кандидатури своїх представників - громадян України чи іноземців, які відповідають наступним вимогам: мають бездоганну ділову репутацію; високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет; мають досвід роботи в інших країнах не менше ніж п'ять років із здійснення процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення в суді чи здійснення судочинства у справах, пов'язаних з корупцією.

Читайте також: ВККС заперечує “вкиди” про вплив на добір кандидатів до Громадської ради

«Мета Комісії на цьому етапі - сформувати дійсно дієвий орган, який зможе виконати великий обсяг навантаження: досконало володіти особливостями процедури проведення конкурсу, вивчати великі обсяги матеріалів у досьє кандидатів, мати високі професійні навички та репутацію, до якої немає питань у громадськості України», - зазначив Козьяков.

Він додав, що Комісія оприлюднить інформацію про всі кандидатури на сайті для можливості їх широкого обговорення та обере до складу ГРМЕ кращих із запропонованого переліку за критеріями, визначеними законом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-