Звільненого з російської в'язниці Костенка поселять у київському гуртожитку

Звільненого з російської в'язниці Костенка поселять у київському гуртожитку

Укрінформ
Звільнений сьогодні з російської в'язниці кримський активіст Олександр Костенко цю ніч проведе у посольстві України в Москві, а після прибуття до Києва його тимчасово розмістять у гуртожитку.

Про це повідомила перший заступник Голови Верховної Ради, уповноважений Президента в мінській гуманітарній групі Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

"Президент України зранку поінформований про звільнення українського активіста. Також ми подбали про те, що кримському активісту немає де зупинитися в Києві. Йому нададуть тимчасовий гуртожиток і, сподіваюся, дуже своєчасною буде виплата від уряду", - написала вона.

Геращенко також наголосила, що політв‘язень Кремля Олександр Костенко був звільнений тільки тому, що у нього закінчився термін ув’язнення. Українська ж сторона до його звільнення готувалася заздалегідь.

"МЗС, я як уповноважений Президента в мінській гуманітарній групі і омбудсвумен Людмила Денісова за дорученням Президента П.Порошенка заздалегідь готувалися до цієї дати, усвідомлюючи, що з боку РФ можуть бути «сюрпризи». Вчасно було направлено всі дипломатичні ноти і листи в усі відповідні російські органи і структури. Зранку українські дипломати забрали Олександра", - зауважила перший віце-спікер.

Читайте також: Костенко вже знаходиться під захистом української влади – омбудсмен

За її словами, нині колишній політв'язень разом із радником з консульських питань Геннадієм Брескаленком їдуть до Москви, заночують вони у посольстві України. "Потім у супроводі двох українських дипломатів Олександра повернуть до Києва. Сподіваюся, на українсько- російському кордоні обійдеться без пригод і вже скоро Олександр буде в Україні", - додала Геращенко.

Як повідомлялося, підконтрольний Кремлю суд у Криму у 2015 році засудив Костенка за нібито заподіяння каліцтва співробітнику кримського "Беркута" під час Євромайдану у Києві.

Він відбував покарання у Кіровській області Росії. 3 серпня Костенко вийшов на волю.

Загалом у Росії й анексованому нею Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-