ВККС оголосила конкурс до Вищого антикорупційного суду

ВККС оголосила конкурс до Вищого антикорупційного суду

Укрінформ
Вища кваліфікаційна комісія суддів України оголосила два конкурси: на 39 посад суддів Вищого антикорупційного суду та на 78 посад суддів Верховного суду.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів у четвер, 2 серпня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, ВККС ухвалила рішення провести конкурс до касаційних судів Верховного суду на 78 посад, а саме: до касаційного Адміністративного суду на 26 посад, до касаційного Цивільного суду - на 23 посади, до касаційного Господарського суду - на 16 посад та до касаційного Кримінального суду - на 13 посад.

Читайте також: ВККС оголосила прийом заявок від кандидатів до Верховного суду та ВАС

Окрім того, на засіданні ВККС оголосили конкурс до Вищого антикорупційного суду на 39 посад, з яких 12 посад суддів апеляційної палати цього суду.

На засіданні зазначалося, що подання документів на участь в обох конкурсах триватиме з 8 серпня 2018 року до 14 вересня 2018 включно.

Як зазначив під час брифінгу заступник голови ВККС Станіслав Щотка, до участі в конкурсах запрошуються правники, які відповідають кваліфікаційним вимогам кандидатів, а саме судді усіх інстанцій, адвокати та науковці.

Так, за його словами, у конкурсі до Верховного суду можуть брати участь судді, адвокати, науковці та правники з сукупним стажем на цих посадах від 10 років. Водночас у конкурсі до Вищого антикорупційного суду можуть брати участь судді з 5-річним досвідом, адвокати, науковці та правники із сукупним стажем на цих посадах до 7 років.

За словами Щотки, ВККС провела процедуру повідомлення намірів про участь у конкурсах до Верховного суду та Вищого антикорупційного суду.

За його словами, про свої наміри взяти участь у конкурсі до Вищого антикорупційного суду заявили 610 осіб, а до Верховного суду - 1014.

Як підкреслив Щотка, конкурсні процедури до судів будуть схожі з етапами першого конкурсу до Верховного суду.

"Єдина відмінність, що в конкурсі на заміщення посад суддів Вищого антикорупційного суду в нас буде орган, який допомагатиме комісії і співпрацюватиме - Громадська рада міжнародний експертів (ГРМЕ)... Громадська рада доброчесності, яка залишається органом, утвореним для сприяння ВККС у проведенні оцінювання суддів, матиме право брати участь у процедурі конкурсу на заміщення вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного суду", - повідомив Щотка.

Читайте також: Порошенко підписав закон для запуску Антикорупційного суду

Він додав, що згідно з законом, ГРМЕ складатиметься із шести членів, які призначаються ВККС на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів.

У свою чергу голова ВККС Сергій Козьяков додав, що Комісія направила відповідні листи до 15 міжнародних організацій, проте відповіді на них ще не отримала.

Як повідомлялося, 31 липня Вища рада правосуддя схвалила збільшення кількості суддів Верховного суду до 196.

Того ж дня ВРП погодила кількість суддів у Вищому антикорупційному суді - 39 штатних одиниць, із яких 12 - кількість штатних одиниць суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Фото: ВККС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-