ВККС оголосила прийом заявок від кандидатів до Верховного суду та ВАС

ВККС оголосила прийом заявок від кандидатів до Верховного суду та ВАС

Укрінформ
Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) анонсувала початок реєстрації намірів правників взяти участь у конкурсах на посади суддів Верховного суду та Вищого антикорупційного суду. 

Зокрема, охочі можуть подати заявки у чотири касаційні суди Верховного суду, а також у ВАС і його апеляційну палату.  Заявки про намір приймаються на сайті ВККС до 1 серпня 2018 року і допоможуть комісії технічно підготуватися до проведення відповідних конкурсів. 

«Наразі ми анонсували технічну процедуру, в якій запрошуємо правників, що відповідають кваліфікаційним вимогам на посади суддів двох найвищих судів, заявити про свої наміри. Це допоможе секретаріату Комісії визначитися із алгоритмом проведення безпосередньо конкурсних процедур, наприклад орендою приміщень, підготовкою екзаменаційних завдань, логістикою тощо. Наголошую, що прийом заявок про намір є лише підготовкою до конкурсу. Сам конкурс ми оголосимо найближчим часом», - повідомив Укрінформу голова ВККС Сергій Козьяков. 

Правники, які не подадуть заяви про намір, також зможуть взяти участь у конкурсі, який розпочнеться після його оголошення з подання кандидатами відповідних документів. 

Як відомо, суддею Верховного суду може стати кандидат, який має стаж роботи на посаді судді, науковця, адвоката або сукупний стаж роботи у цих сферах не менше десяти років. Суддею Вищого антикорупційного суду може стати громадянин України, який має стаж роботи на посаді судді не менше п'яти років, науковця, адвоката або сукупний стаж у цих сферах щонайменше сім років. 

Призначення на посаду суддів Верховного суду та вищих судів виключно за результатами конкурсу, з усуненням впливу політичних органів, запроваджено у межах судової реформи і було вперше здійснено ВККС під час першого публічного конкурсу на посади суддів Верховного суду у 2017 році. Тоді на конкурс було подано 1436 заяв про намір участі, 846 осіб подали документи, 625 було допущено до кваліфікаційного оцінювання, 381 - до психологічного тестування, 320 - взяли участь у формуванні рейтингу і 120 визнані переможцями. З них наразі відправляють правосуддя 115 суддів нового Верховного суду при рекомендованій кількості у 200 суддів. 

Загальну кількість вакантних посад суддів для другого конкурсу до Верховного суду та конкурсу до Вищого антикорупційного суду визначить Вища рада правосуддя за погодженням з Державною судової адміністрацією України. 

Читайте також: Конкурс до Антикорупційного суду: ВККС відправила запрошення до Громадської ради

17 липня 2018 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України розпочала процес добору членів Громадської ради міжнародних експертів у рамках підготовки конкурсу до Вищого антикорупційного суду. Вона складатиметься з шістьох членів, які призначаються Вищою кваліфікаційною комісією суддів України виключно на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-