НСЖУ: Столичний коп розпилив газ в обличчя фотокореспонденту AP

НСЖУ: Столичний коп розпилив газ в обличчя фотокореспонденту AP

Заява
Укрінформ
У НСЖУ заявляють, що поліціянт свідомо розпилив газ із балончика у обличчя фотокореспондента агентства Associated Press Єфрема Лукацького. Інцидент стався у ході сутичок з поліцією через забудову у одному із районів Києва у 28 липня. 

Про це йдеться в заяві НСЖУ.

"Один з поліцейських бачив, що я знімаю, і зарядив мені газом  у очі по повній програмі. Я у прямому розумінні осліпнув хвилин на 10, - розповідає Єфрем Лукацький. – Я стояв не у натовпі, кричав йому «Преса», але поліцейського це не зупинило", - цитують в НСЖУ Лукацького і додають, що мають у розпорядженні фото нападника, яке надав сам фотокор.

Першу допомогу Лукацькому надала дівчина з «Національного корпусу» та дівчина-парамедик, присутня на місці сутичок. Журналістові промили очі, а також його оглянув лікар «Швидкої допомоги».

Водночас в НСЖУ зазначили, що заяву про перешкоджання журналістській діяльності і неправомірне застосування спецзасобів відомий журналіст не подавав.

У Національній спілці журналістів України засуджують факт застосування сили співробітником поліції до журналіста та вимагають проведення негайного службового розслідування.

"На жаль, ми фіксуємо уже черговий прояв агресії проти журналістів з боку правоохоронців, - зазначає голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Але при цьому журналістській спільноті невідомі результати попередніх розслідувань – ні службових, ні кримінальних.  Ми розуміємо всі складнощі Національної поліції при реагуванні на заворушення, але вимагаємо недоторканності та захисту для журналістів, які виконують свій професійний обов’язок".

Читайте також: НСЖУ вимагає публічного звіту про розслідування вбивства Шеремета

Відповідно до Індексу фізичної безпеки журналістів України, який укладає НСЖУ спільно з партнерами, у першому півріччі 2018року зафіксовано 45 проявів фізичної агресії щодо журналістів. З них 7 інцидентів, коли у нападах на працівників ЗМІ звинувачуються поліцейські або працівники силових відомств. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-