Більше половини українців не відчули змін у перетині кордону з появою безвізу

Більше половини українців не відчули змін у перетині кордону з появою безвізу

Опитування
Укрінформ
Трохи більше половини українців не відчули змін при перетині кордону після запровадження безвізового режиму.

Такі дані опитування оприлюднила сьогодні в Укрінформі виконавчий директор ГО «Європа без бар'єрів» Ірина Сушко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«39% опитаних відчули зміни у процесі перетину кордону після запровадження безвізового режиму, 55% не відчули таких змін, інші - не визначились», - сказала Сушко.

За її словами, зміни, які відчули українці, не завжди були позитивними, зокрема, це стосується збільшення черг на пропускних пунктах через збільшення потоку подорожуючих. Також турбувала українців більша увага до підтверджуючих документів від прикордонників сусідніх держав.

Сушко зауважила, що, згідно з опитуванням, разом зі збільшенням свободи пересування, збільшились проблеми, головним чином, пов'язані з тривалістю проходження кордону.

«Оскільки лише за червень цього року кількість громадян, що скористалися безвізовим режимом з ЄС, зросла вдвічі порівняно з минулорічним періодом», - сказала вона.

Сушко зауважила, що, згідно з опитуванням, найбільша тривалість перетину кордону на пункті пропуску з Польщею, зокрема, на пункті «Краківець», де у середньому очікування триває 5 годин. За її словами, практично така ж ситуація і в пункті «Шегені». Водночас суттєво меншою є середня тривалість перетину кордону з Польщею у пункті «Смільниця» та «Грушів», де працюють спільні контролі українських і польських прикордонників, там перетин кордону становить до 2 годин.

Одним із питань, які найбільше турбували українців при перетині кордону, залишається питання черг.

За словами аналітика ГО «Європа без бар'єрів» Катерини Кульчицької, на черги також переважно впливає процедура перевірки документів та огляду машин митниками не на українській ділянці, а на ділянці іноземної країни, зокрема, ця процедура довго відбувається на польській та словацькій ділянках кордону. Так, згідно з опитуванням, більшість українців сказали, що на польському та словацькому кордонах українська сторона перевіряє досить швидко, і великі черги виникають на кордонах іноземних країн. Однак лише на кордоні з Угорщиною, зокрема в пункті пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецьке», українська сторона перевіряє довше, ніж угорська.

Читайте також: Щодоби безвізом з ЄС користуються від 9 до 12 тисяч українців - ДПСУ

На прес-конференції зазначили, що, згідно з опитуванням, людей турбують черги та інфраструктура, питання корупції практично не виникало. «Якби ми не запитали, то про корупцію б ніхто нічого і не казав», - зауважила Кульчицька.

Опитування було проведено ГО «Європа без бар'єрів» на 18 автомобільних і пішохідних пунктах пропуску через кордон України з Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією у квітні-травні 2018 року. У рамках дослідження проведено 2220 інтерв'ю з подорожуючими безпосередньо на пунктах пропуску.   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-