Цьогоріч СБУ виявила 181 інтернет-ресурс, пов'язаний з ФСБ

Цьогоріч СБУ виявила 181 інтернет-ресурс, пов'язаний з ФСБ

Укрінформ
СБУ в цьому році вже виявила 181 інтернет-ресурс, пов'язаний із російськими спецслужбами.

Про це йдеться у статті начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ Олександра Климчука для ЛІГА.net.

"Протягом 5 місяців 2018 року здійснено комплекс заходів у сфері інформаційного протиборства, виявлено та задокументовано використання російськими спецслужбами 181 інтернет-ресурсу з метою дестабілізації соціально-політичної ситуації в нашій країні та маніпулювання суспільної свідомістю громадян. За результатами вказані ресурси внесені до санкційного списку РНБОУ, що суттєво обмежило можливості російських спецслужб у здійснені підривної діяльності в інформаційній сфері", - написав він.

Крім того, за словами Климчука, вдалося уникнути запланованих російськими спецслужбами провокацій напередодні роковин трагедії 2 травня в Одесі та святкувань Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. У ході багатоходової операції виявлено та знешкоджено мережу російської агентури, через яку готувалися провокації у Києві, Одесі, Дніпрі та інших містах України.

Загалом співробітники Служби безпеки України протягом першого півріччя виявили та попередили 19 спроб російських спецслужб використати адміністраторів груп соціальних мереж для організації провокацій через використання заборонених онлайн-ресурсів.

Читайте також: СБУ розповіла, як вираховує "руку" ФСБ серед кібератак

Не менш активною, як підкреслив Климчук, є протидія кібернетичним загрозам, зокрема забезпечено інноваційний розвиток Ситуаційного центру забезпечення кібербезпеки в СБУ. Зазначається, що фахівці центру вже зафіксували та відбили понад 50 кібератак різного ступеня потужності, окремі з яких за руйнівними наслідками могли бути набагато гіршими, ніж славнозвісний Petya-A.

Климчук нагадав, що 27 червня 2017 року атака з використанням шкідливого програмного засобу Petya/NotPetya, який використовував маловідомі вразливості системного ПЗ Windows, призвела до тимчасового блокування роботи обчислювальних систем окремих об’єктів критичної інфраструктури України. Але у кількісному обчисленні більше за всіх постраждав від атаки малий та середній бізнес, що викликало потужний резонанс у суспільстві через припинення надання банківських, адміністративних та інших послуг.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-