Незаконно засуджений в РФ Клих знайшовся в тюремній психлікарні

Незаконно засуджений в РФ Клих знайшовся в тюремній психлікарні

Укрінформ
Незаконно засуджений в Російській Федерації громадянин України Станіслав Клих знайшовся у Магнітогорську в Обласній психіатричній тюремній лікарні.

Про це повідомила у вівторок, 3 липня, російська правозахисниця Тетяна Щур на своїй сторінці в Facebook.

"Його виявила там Катерина Бур'ян, адвокат Уральської правозахисної групи після того, як єкатеринбурзький адвокат Станіслава Роман Качанов повідомив, що його підзахисного обіцяли відправити туди відразу після того, як Роман був у нього 26 червня", - пише Щур.

За її інформацією, "Станіслав почуває себе краще. Каже, що дозволу на госпіталізацію не давав, що суперечить словам тюремників. Якщо 26 липня його свідомість була сплутаною, мова «пливла», образи зашкалювали і здавалися Роману «фантазійно-маячними», то Катерина знайшла його більш спокійним і розумним. Але у неї склалося враження, що він перебуває під впливом заспокійливих препаратів. Та й сам Станіслав сказав, що йому роблять «якісь щеплення».

Читайте також: Правозахисники не знають місцезнаходження Клиха — шукатимуть у психлікарні

Клих попросив змінити камеру, оскільки його "занадто тісна". "Поскаржився, що листи від мами швидко забирають, ледь давши прочитати, на прогулянки водять рідко... Попросив цілий набір дитячої пригодницької літератури...", - повідомляє правозахисниця.

Вона також підкреслює, що незаконно засудженому необхідне об'єктивне обстеження незалежними фахівцями і відвідування Уповноваженого з прав людини України. "І - головне: негайно відправити його додому!" – пише Тетяна Щур.

Як повідомляв Укрінформ, 26 червня українського політв'язня в РФ Станіслава Клиха выдвыдував адвокат Роман Качанов. Він розповів, що Станіслав перебуває в дуже поганому стані і свідомість його нечітка. І працівники в'язниці сказали, що його госпіталізують в обласну психіатричну лікарню в Магнітогорськ. Наступного дня йому дзвонила мама, і у в'язниці їй сказали, що його вже там немає.

З 8 червня Станіслав Клих оголосив голодування. За даними української сторони, він перебував у критичному стані. За словами матері, у нього серйозні проблеми з нирками і серцем.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова зверталася до російського омбудсмена Тетяні Москалькової з проханням сприяти проведенню незалежного медичного обстеження Клиха українськими або міжнародними лікарями. Вона також просила термінового звільнення Клиха на гуманітарних підставах.

Всього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-