Україна у 2016 році крім Савченко намагалася витягти і Сенцова - Геращенко

Україна у 2016 році крім Савченко намагалася витягти і Сенцова - Геращенко

Укрінформ
Україна робила все, щоб весною 2016 року разом із Надією Савченко звільнити з російського ув'язнення ще й режисера Олега Сенцова в обмін на ГРУшників Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Ще раз маю відповідально заявити: ми робили все можливе, аби витягти Олега весною 2016, разом з Савченко, в форматі 2 на 2, вели переговори, щоб за двох російських ГРУшників, Єрофєєва і Александрова, нам віддали Надію і Олега. Але у ВР висів плакат з одним прізвищем, політична істерія і тиск на команду президента, воплі однієї політичної сили, що "ви боїтеся звільнення Наді", шантаж - все це підіграло плану Кремля, й зараз це усвідомлюється ще очевидніше і рельєфніше. Тому наша позиція наступна: негайне звільнення Олега і ВСІХ інших бранців. Тому й ми говоримо про передачу 23 заради звільнення ВСІХ", - зазначила вона.

Геращенко також нагадала, що Савченко була засуджена в РФ за вбивство, але від неї Кремль не вимагав писати прохання про помилування. "Савченко була засуджена в РФ за вбивство. Чи є тяжча стаття? Але від неї Кремль не вимагав писати прохання про помилування. Це на камери зробили родичі начебто вбитих нею російських журналістів", - наголосила вона.

Геращенко підкреслила, що до Сенцова жодного разу за чотири роки не допустили українського консула, йому насильно нав'язують російське громадянство.

"Вже 10 днів в РФ перебуває омбудсмен Людмила Денисова з вимогою виконати домовленості президентів і допустити її до Олега (Сенцова - ред.), Олександра (Кольченка - ред.), яких катують в Сибіру, Романа (Сущенка - ред.), який в ізоляції в Лефортово, Володимира (Балуха - ред.), якого катують в Криму. Й навколо допуску така ж брехня: начальник тюрми пішов, суд ще не прийшов, документи десь ідуть, ми нічого не знаємо. Країна суцільної, липкої як болото, брехні", - зазначила вона.

Геращенко підкреслила, що всі 23 росіянина, списки яких українська сторона неодноразово передавала РФ (й через Мінську групу, й через інші дипломатичні канали), засуджені або обвинувачуються за дуже важкими статтями - тероризм, вбивства, участь у війні, шпигунство. "Ми готові віддати цих негідників їхній Родінє в обмін на Наших, яких чекають на Батьківщині", - наголосила вона.

Геращенко підкреслила, що у випадку з Сенцовим і Балухом рахунок іде на дні, і це страшно: "Й ще страшніше звучить брехня, гідна відповідальності в Гаазі: мовляв, Олег набрав пару кіло за час місячного голодування, та й Балух теж не голодує... Брехливі, брехливі "браття".

Читайте також: Балух схуд на 30 кілограмів, його життя - під загрозою

Як повідомляв Укрінформ, 19 червня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков сказав, що за процедурою засуджений український режисер Олег Сенцов сам повинен ініціювати вирішення питання про помилування. Сенцов повідомив своєму адвокату, що не писатиме прохання про помилування на ім'я президента РФ Володимира Путіна. 

Незаконно засуджений в РФ за сфабрикованими звинуваченнями в терористичній діяльності український режисер Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів у РФ.

Український омбудсмен Людмила Денісова з 15 червня перебуває в Росії, але їй відмовляють у зустрічах з українськими політв'язнями.

22 червня вона повідомила, що російський омбудсмен Тетяна Москалькова запропонувала їй разом відвідати затриманого в Україні керівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського, а вже після цього вирушити до Сенцова в колонію в Лабитнангі. Проте Денісова наполягає на першочерговому візиті до режисера.

В цілому в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, у тому числі журналіста Укрінформу Романа Сущенка, незаконно засудженого до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-