Детективи НАБУ затримали родича Каськіва

Детективи НАБУ затримали родича Каськіва

Укрінформ
Детективи НАБУ затримали восьмого ймовірного учасника корупційної схеми із заволодіння 259,2 млн грн, призначених для реалізації низки національних проектів.

Ним виявився двоюрідний брат екс-голови Держінвестпроекту Владислава Каськіва,  повідомляє у суботу прес-служба НАБУ.

«21 червня 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали восьмого учасника корупційної схеми з заволодіння 259,2 млн грн, що призначались для реалізації низки національних проектів. Цього ж дня цій особі, яка виявилась двоюрідним братом колишнього голови Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України (далі - Держінвестпроект), повідомлено про підозру у вчиненні злочину, кваліфікованого за ч.3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України» , - йдеться у повідомленні.

Крім того, за даними НАБУ, 21 червня про підозру у вчиненні злочину за аналогічними статтями повідомлено іншому близькому родичу екс-голови Держінвестпроекту (рідному брату). Оскільки ця особа наразі перебуває поза межами України, про підозру повідомлено у спосіб, передбачений ч.1 ст. 278 Кримінального процесуального кодексу.

Як встановило слідство, у 2012 році з державного бюджету України виділили понад 500 млн грн для реалізації низки національних проектів, в тому числі таких, як «Якісна вода», що передбачав встановлення в найбільших містах України автоматів із розливу питної води, та «Олімпійська надія-2022», за яким мали бути зведені інфраструктурні об’єкти для проведення зимових олімпійських ігор в Україні. Проте через заволодіння впродовж 2012-2014 років 259,2 млн грн із виділених 500 млн грн зазначені проекти так і не були реалізовані.

Читайте також: Кожне третє розслідуване НАБУ провадження "зависло" в судах

За версією слідства, призначені для реалізації національних проектів кошти ДП «Державна інвестиційна компанія», що входило до сфери контролю Держінвестпроекту, під виглядом укладення договорів позики перевело на рахунки компаній, підконтрольних службовим особам «Держінвестпроекту» та ДП «Державна інвестиційна компанія». Після цього бюджетні кошти перенаправили на рахунки афілійованих із ними підприємств-нерезидентів, зареєстрованих на території Республіки Кіпр. У подальшому учасники корупційної схеми розподілили кошти між собою.

Загалом, як зазначили у НАБУ, у вчиненні кримінального правопорушення, що досліджується в рамках зазначеного кримінального провадження, наразі підозрюють дев’ятьох осіб. Крім двох осіб, яким повідомлено про підозру, йдеться про: екс-заступника голови Держінвестпроекту, який також був радником директора ДП «Державна інвестиційна компанія»; колишнього працівника «Держінвестпроекту»; колишніх директора та працівника ДП «Державна інвестиційна компанія»; трьох директорів приватних підприємств із ознаками фіктивності.

Дії зазначених підозрюваних кваліфіковані за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»), додали в НАБУ.

Досудове розслідування за наведеними фактами детективи НАБУ розпочали у жовтні 2016 року після передачі відповідних матеріалів з Головного слідчого управління Національної поліції України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-