Розенко порівняв розстріл поляків у Харкові з катинською трагедією

Розенко порівняв розстріл поляків у Харкові з катинською трагедією

Укрінформ
Польща і Україна мають однаково важку спадщину тоталітарного комуністичного режиму.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко, який разом з віце-прем'єр-міністром Республіки Польща Пьотром Глінським вшанував пам'ять розстріляних у 1940 році інтернованих польських офіцерів на меморіальному українсько-польському кладовищі в харківському Лісопарку, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Це місце скроплене невинною кров'ю українців і поляків, воно священне для нас і є місцем нашої спільної історичної пам'яті. Розстріли польських військовополонених проводилися без жодного суду і слідства. По суті, події у Харкові навесні 1940 року можна поставити в один ряд із злочинами співробітників НКВД у Катині", - відзначив Розенко.

У свою чергу, Пьотр Глінський назвав імена розстріляних і похованих на меморіалі польських офіцерів.

Читайте також: Розенко: Ворогам України і Польщі зарано відкорковувати шампанське

У пам'ятній церемонії також брали участь представники влади Харкова і Харківської області, і до ста сімей представників загиблих польських офіцерів, які спеціально приїхали до Харкова. Учасники церемонії вшанували пам'ять загиблих земляків хвилиною мовчання. Пролунав триразовий залп з автоматів польських військовослужбовців. Українські і польські священнослужителі відправили молебень на спомин про жертви політичних репресій.

Як повідомляв раніше Укрінформ, меморіальний комплекс жертвам тоталітаризму відкрито в Лісопарку в червні 2000 року на місці поховання жертв масових розстрілів, скоєних НКВС у 1938-1941 рр., - польських інтернованих офіцерів, а також жителів Харкова - українців, росіян, євреїв. З більш як 4000 похованих тут останків польських військовополонених майже півтисячі -  жертви так званого українського Катинського списку. Польські меморіали відкрито також в Катині, в Тверській і Київській областях.

10 квітня 2010 року під Смоленськом зазнав аварію літак Ту-154 з польською делегацією, яка летіла в Катинь на 70-ті роковини трагедії. В авіакатастрофі загинули всі 96 осіб, які знаходилися на борту літака, включаючи президента країни Лєха Качиньского.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-