Свобода слова чи пропаганда: політолог хоче

Свобода слова чи пропаганда: політолог хоче "прописати" критерії для ЗМІ

Укрінформ
В Україні необхідно розробити чіткі критерії для журналістів, щоб вони розуміли, в яких ситуаціях їхня робота може бути сприйнята як антиукраїнська пропаганда.

Таку думку висловив керівник центру "Пента" Володимир Фесенко на прес-конференції "Чи сприяє блокування антиукраїнських сайтів появі в Україні "інформаційного авторитаризму"?" в Укрінформі.

"Щодо заборон: складніше, коли йдеться про українські ЗМІ. І тут, на мій погляд, ми маємо справу з дуже складною проблемою. Основні тези російської пропаганди зараз ретранслюються деякими нашими ЗМІ. Як з цим боротися, якщо вони формально не виходять за межі законодавства? Заборонити? Одразу ми отримаємо ляпас звинувачень, що це - обмеження свободи слова, що закриваються опозиційні ЗМІ. Саме тому ми маємо чітко визначити критерії - де і як можемо застосовувати інструмент заборони, але не зловживати, не робити це тотальним інструментом. Ці критерії - і нормативні, і етичні - мають бути так чи інакше погоджені з журналістською спільнотою. Ми маємо разом проговорити, яким чином ми можемо боротися з ворожою пропагандою", - заявив він.

Читайте також: У Держкомтелерадіо обговорили роль реформованих ЗМІ в інформбезпеці країни

Політолог уточнив, що необхідно чітко окреслити ситуації та випадки, коли діяльність журналістів і ЗМІ виходить за рамки свободи слова і фактично працює на ворожу пропаганду.

"І тут держава повинна мати інструмент санкцій, покарань таких ЗМІ і окремих журналістів. І тут найголовніше - узгодження критеріїв. Наші партнери мають розуміти, як це трактувати", - наголосив Фесенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-