Питання автокефалії завжди було на часі - Кравчук

Питання автокефалії завжди було на часі - Кравчук

Укрінформ
Леонід Кравчук, Леонід Кучма та Віктор Ющенко наголошують, що питання надання автокефалії Православній церкві України є на часі, а війна на сході посилила необхідність створення помісної церкви.

Про це вони заявили на спільній прес-конференції в Укрінформі.

«Питання нашої сили, нашої міцності - це питання номер один в порядку денному. У нас іде війна. Що потрібно для перемоги - сила духу. У війні перемагає дух. Віра кріпить дух... Питання консолідації у церковному житті актуальне для нашого духу, нашої міцності», - підкреслив Ющенко.

На думку Кравчука, питання надання автокефалії українській церкві завжди було на часі, а заяви з приводу того, що це питання може погіршити ситуацію в країні через можливі релігійні протистояння в умовах війни, є політичними.

«Я вважаю (питання надання автокефалії - ред.) завжди було, буде і є на часі», - зазначив Кравчук.

При цьому Кучма підкреслив, що питання створення єдиної помісної церкви мало бути вирішено давно. «Ваше питання про “не на часі” можна тільки розглядати під приводом того, що треба було це зробити давно», - зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха із проханням видати томос щодо автокефалії православної церкви в Україні.

18 квітня глава держави також офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП та УАПЦ звернення для передачі Вселенському патріарху Варфоломію про надання українській церкві томосу про автокефалію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Читайте також: Ющенко - про автокефалію: Це стосується 45 мільйонів людей

Крім того, Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента України до Вселенського патріарха Варфоломія щодо створення Єдиної помісної української православної церкви.

22 квітня Порошенко повідомив про передачу відповідних звернень Вселенському патріархату і початок процедур, необхідних для надання автокефалії Українській православній церкві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-