НАБУ порушило справу про корупцію при закупівлі БМП

НАБУ порушило справу про корупцію при закупівлі БМП

Укрінформ
Національне антикорупційне бюро України порушило кримінальну справу за фактом корупції при закупівлі озброєння.

Про це поінформував під час прес-конференції директор НАБУ Артем Ситник, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, Ситник зазначив, що у розслідуванні детективів фігурують і факти, наведені в публікації "Служили два товарища" журналу "Новое время".

"Так, кримінальне провадження відкрито. Ми цю ситуацію бачили ще раніше і публікація фактично співпала", - сказав директор НАБУ.

Читайте також: Завод "Краян" та одеський аеропорт: Ситник розказав, як просуваються гучні справи

Як повідомлялося, журнал "Новое время" у матеріалі під назвою "Служили два товариша" описав схему закупівлі Житомирським бронетанкових заводом (ЖБЗ) у польської компанії Wtorplast списаних із озброєння розібраних радянських БМП-1 1980-х років випуску.

Зазначається, що польська компанія спочатку купувала розібрані радянські БМП-1 у чеської компанії Excalibur Army за 20-25 тис. за одиницю - за ціною металобрухту, згідно з документами, наявними в розпорядженні НВ. Далі, йдеться у матеріалі, Wtorplast розбирала БМП - відділяла башти від шасі.

Потім ЖБЗ, який входить в держконцерн "Укроборонпром", завозив все це окремо в Україну: кожна башта оцінювалася в $66 тис., а кожне шасі - по $99 тис. Завод "ремонтував" БМП - просто з'єднував раніше розібрані частини. Вартість робіт становила ще $40 тис. за одиницю.

В результаті БМП вартістю 20 тис. євро обходилася українському оборонному бюджету в $205 тис. Лише в минулому році в рамках контракту з ЖБЗ Міноборони закупило 200 бойових машин, витративши на них $41 млн.

За даними джерел НВ, кінцевим бенефіціаром цієї схеми є народний депутат і екс-глава наглядової ради Укроборонпрому Сергій Пашинський.

У свою чергу Пашинський, який очолює Комітету ВР з нацбезпеки та оборони, подав позов про захист честі, гідності та спростування недостовірної інформації проти ТОВ "Видавничий дім Медіа-ДК", який видає журнал "Новое время". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-