Гриневич хоче оцінити якість української школи на фоні інших країн

Гриневич хоче оцінити якість української школи на фоні інших країн

Укрінформ
В Україні у квітні-травні пройде дослідження якості середньої освіти PISA-2018.

Про це на брифінгу, присвяченому проведенню в Україні дослідження PISA сказала міністр освіти та науки Лілія Гриневич.

«Україна розпочала участь в дослідженні PISA  - найбільш авторитетному міжнародному порівняльному дослідженні  Організації  економічної співпраці та розвитку. В цьому дослідженні бере участь 80 країн, серед яких є і країни з найуспішнішими освітніми системами, так і з не дуже успішними. Ми нарешті можемо, провівши це дослідження і проаналізувавши його результати, бачити як українська система освіти виглядає на тлі інших країн», - сказала Гриневич.

Міністр поінформувала, що участь в цьому дослідженні дозволить не тільки визначити місце української освітньої системи в світі. Його результати, перш за все, будуть використовуватися при розробці подальших змін в освітній політиці та проведенні реформ. 

Гриневич наголосила, що результати дослідження можуть бути не високими. За її словами, українська освітня система робила ставку на отримання якомога більше знань, тоді як практичному  використанню цих знань в реальному житті не навчала. 

Читайте також: Конкурси для першачків суперечать правилам педагогіки та психології

Як поінформував на брифінгу директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій, дослідження пройде з 16 квітня по 30 травня. В ньому будуть брати участь  школярі та учні закладів професійно-технічної освіти та коледжів віком 15 років. Це, за його словами, дозолить визначити ефективність системи середньої освіти в різних секторах. Всього в дослідженні візьмуть учать біля 6400 учнів з 250 навчальних закладів з 25 областей України. Відповідно, в кожному навчальному закладі, в залежності від його розміру, участь в дослідженні візьме від 3 до 38 учнів. 

За словами Карандія, участь добровільна, дані учасників будуть деперсоніфіковані, оцінки за виконання завдань виставлятися учням не будуть.  

Загальний час роботи учнів з тестовими  матеріалами складає близько двох годин. Під час дослідження буде проведено оцінку компетентності сприймати матеріал, аналізувати його, тому значна  частина тестових завдань буде з читання. 

Національний координатор дослідження PISA Тетяна Вакуленко зауважила, що серед іншого результати дослідження широко використовуються економістами для визначення успішності країни і того, наскільки країна  володіє людським ресурсом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-