Конкурси для першачків суперечать правилам педагогіки та психології

Конкурси для першачків суперечать правилам педагогіки та психології

Укрінформ
Зміни в правилах зарахування дітей до першого класу за місцем проживання необхідні для того, щоб дати всім дітям однакову можливість на здобування освіти.

Про це заявила міністр освіти та науки Лілія Гриневич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ідея вступу за мікрорайонами передусім стосується першого класу, тому що однаковий стандарт (освітній стандарт нової української школи - ред.) для всіх, підручники, методики навчання, перепідготовані вчителі, зміна освітнього середовища є у кожній школі», - сказала Гриневич.

Вона зазначила, що у наскрізному звіті USAID про ризики корупції в освіті, вступ до першого класу за конкурсами чи іспитами було визначено як один з ризиків. Крім того, конкурси для шестирічних дітей суперечать засадам педагогіки та вікової психології.

Міністр також повідомила, що ті першокласники, які йдуть до школи в 2018-2019 навчальному році з 5-ого класу матимуть можливість вступати в профільні школи за конкурсом.

«Коли діти вже визначилися зі своїми інтересами, вони можуть йти в іншу школу у 5-ий клас за конкурсом. Бо є на основі чого цей конкурс проводити, оскільки діти отримали якусь базу знань, компетентностей, навичок після початкової школи. Вони більш зрілі для конкурсу», - додала Гриневич.

Також Гриневич поінформувала, що для вступу у школи дітей, які проживають на території мікрорайону, але не зареєстровані там (наприклад, родина знімає житло), потрібно пред'явити договір оренди.

«Договори оренди житла мають бути. До речі, коли ви сплачуєте комусь готівку за оренду і не маєте договору - не сплачуються податки, і ви порушуєте закон. Тому ми маємо право вимагати договір оренди. Інша справа, коли діти мешкають у родича, а батьки працюють в іншому місці. У наказі (про порядок зарахування до 1-ого класу - ред.) буде перелік можливих варіантів довідок, які можуть засвідчити, що дитина проживає в цьому мікрорайоні. Це не тільки реєстрація і договір оренди. Якраз всі ці випадки ми обговорюємо», - сказала міністр.

Читайте також: Гриневич виступила проти конкурсів для майбутніх першокласників

Також право на першочергове зарахування на вільні місця в школах матимуть ті діти, чиї сестри чи брати вже навчаються у цьому навчальному закладі, а також діти педагогів чи технічних працівників школи.

За словами Гриневич, очікується, що наказ про порядок зарахування до 1-ого класу буде юстований Міністерством юстиції на початку травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-