На Банковій сказали, що захистить активістів у разі проблем з е-декларуванням

На Банковій сказали, що захистить активістів у разі проблем з е-декларуванням

Укрінформ
Рішення Конституційного Суду від 2012 року дозволить захистити від кримінальної відповідальності громадських активістів у разі виникнення будь-яких проблем з е-декларуванням.

Таку думку висловив заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків.

"Нехай це неідеальне рішення наразі, але вихід є - рішення Конституційного Суду від 2012 дозволить захистити від кримінальної відповідальності громадських активістів у разі будь-яких випадків щодо е-декларування", - написав він.

За словами Шимківа, у рішенні КСУ від 20 січня 2012 року визначено, що положення ч. 1, 2 ст. 32 Конституції (про заборону втручання в особисте і сімейне життя людини;  недопущення збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди), ч.2,3 ст. 34 (право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб; здійснення цих прав може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку, для охорони здоров'я населення, захисту репутації або прав інших людей, запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання неупередженості правосуддя) слід розуміти так: інформацією про особисте та сімейне життя особи є будь-які відомості та/або дані про відносини немайнового та майнового характеру, обставини, події, стосунки тощо, пов'язані з особою та членами її сім'ї, за винятком передбаченої законами інформації, що стосується здійснення особою, яка обіймає посаду, пов'язану з виконанням функцій держави або органів місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень. Така інформація про особу є конфіденційною, наголосив посадовець.

Читайте також: Е-декларування активістів не порушує Угоду про асоціацію - Климпуш-Цинцадзе

Відповідно до цього рішення КСУ збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди державою, органами місцевого самоврядування, юридичними або фізичними особами є втручанням в її особисте та сімейне життя. Таке втручання допускається винятково у випадках, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини, зауважив Шимків.

 Рішення Конституційного Суду є обов'язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржене.

Як повідомляв Укрінформ, 3 квітня Верховна Рада відмовилася ухвалити законопроект № 6271 та президентський законопроект № 6674, якими пропонувалося скасувати подання е-декларацій громадськими організаціями.

27 березня 2017 року Президент Петро Порошенко підписав зміни до Закону "Про протидію корупції", згідно з якими члени антикорупційних громадських організацій зобов'язані подавати електронні декларації. Євросоюз розкритикував поправки до закону про електронне декларування, які передбачають подання декларацій громадськими активістами.

Порошенко згодом попросив депутатів скасувати вимогу про зобов'язання громадських активістів подавати електронні декларації й наполягав на негайному ухваленні Верховною Радою відповідного законопроекту.

На засіданні 4 квітня Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції підтримав законопроекти щодо скасування е-декларування для громадських активістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-