Активісти розшукали 1,5 тисячі військових РФ, які

Активісти розшукали 1,5 тисячі військових РФ, які "засвітилися" в Криму і на Донбасі

Укрінформ
Неурядові організації зібрали 80 відсотків матеріалів про причетність російських військ до подій у Криму та на Донбасі, матеріали передані до різних міжнародних судових інстанцій.

Про це повідомив на засіданні круглого столу в Укрінформі заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука.

"За моїми оцінками, серед матеріалів, які задокументовані і передані до різних судових інстанцій і не тільки до Міжнародного кримінального суду, відсотків 80 - це матеріали, які зібрані неурядовими організаціями", - сказав Тука.

Він зауважив, що після того, як Мін'юст і МЗС почали свою діяльність відносно позовів у міжнародні структури щодо дій російсько-окупаційних військ, було замало задокументованих свідчень. І тоді розпочалася співпраця з громадськими структурами. Тепер такі організації, як "Стоп-терор" та "Інформ-Напалм", як офіційна сторона обвинувачення з боку України, залучені до всіх судових процесів.

Неурядові організації лише по Криму ідентифікували місце проживання більше 1,5 тисячі кадрових російських військовослужбовців, які брали безпосередню участь в анексії Криму.

Стосовно подій на Донбасі, то вже встановлено кілька десятків тисяч конкретних осіб, які підозрюються у вчиненні незаконних дій на території України. Існують незаперечні докази присутності регулярної російської армії на Сході. Крім того, задокументована й велика кількість злочинів, скоєних відносно мирного населення з боку бойовиків та окупантів.

Водночас Тука висловив переконання, що треба судити людей, які вчинили злочини незалежно від його статусу. "Не може надавати індульгенцію, особливо щодо скоєння особливо тяжких злочинів, участь в АТО. Прикрі, але реальні випадки скоєння злочинів представниками ЗС чи добровольцями так само треба документувати", - сказав він.

Читайте також: Слідком РФ завів справу на Авакова

За словами Туки, він розуміє, що вкотре лунатимуть звинувачення, що "влада саджає патріотів. Але я не можу назвати патріотом людину, яка вдень зі зброєю в руках захищає нас на Сході, а наступного дня грабує цивільних". Заступник міністра зауважив, що це поодинокі випадки, які не треба "віддзеркалювати на всю українську армію, але їх також треба розслідувати".

Він висловив переконання, що покарання винних необхідне. "Коли ми будемо відверто про це казати, тоді ми можемо розраховувати на стійкий мир на території Донбасу", - зазначив Тука. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-