Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Скрєпи ще сидять в головах багатьох політиків

Скрєпи ще сидять в головах багатьох політиків

Блоги
Укрінформ
Звичайно, дітей з особливими потребами маємо підтримувати не лише жестами солідарності. А діями.

Я дякую всім колегам, які сьогодні голосували ЗА ратифікацію Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення. На жаль, Конвенція вчергове провалена депутатами й набрала менше 200 голосів. Примітно, шо чи не єдиною країною, яка не ратифікувала Конвенцію, залишається РФ. І Україна. Сьогоднішнє обговорення в сесійній залі показало, наскільки скрєпи ще сидять в головах багатьох політиків.

Питання усиновлення, особливо міждержавного, – дійсно, дуже делікатне. Й ми маємо виходити тут в першу чергу з інтересів ДИТИНИ. Дитині краще в родині, й якщо сьогодні соціальна ситуація в Україні чи певні стереотипи не дають шансу всім дітям – сиротам з особливими потребами, знайти родину, то потрібно створити умови, аби така дитина знайшла сім’ю за кордоном. Очевидно, що має бути вдосконалено моніторинг подальшої долі дитини в усиновленій родині, посольства повинні мати повну і достовірну інформацію. Також потрібно боротися із зловживаннями в питаннях усиновлення, аби діти не ставали товаром. Й під час обговорення піднімалася ця важлива проблематика, як і застереження щодо роботи приватних агентств, які, згідно з Конвенцією, можуть бути залучені до процесу усиновлення.

Попри роз‘яснення Мінюсту і профільного комітету закордонних справ, що всі вразливі питання будуть зафіксовані в законодавстві, й конвенція вступить в дію після прийняття цих норм законів, що Мінсоц, суди будуть залучені до процесу усиновлення, як і сьогодні, – зала відмовилася ратифікувати Конвенцію.

Скрєпи звучали в багатьох виступах. Й про одностатеві сім‘ї, які розберуть українських сиріт (хоч це неможливо згідно з українським законодавством, де сім‘я визначена як союз чоловіка і жінки); й що не можна роздавати українських дітей (хоч звучала статистика, що 125 дітей з синдромом Дауна чекають усиновлення, й їх беруть тільки іноземці, українці поки що не часто готові усиновлювати хворих дітей); й що агенства почнуть торгувати дітьми; й що ми втратимо регулятори моніторити їхні долі..... 

Конвенція вчергове завалена. Мені дуже й дуже прикро. Очевидно, що президент наступної сесії ще раз вноситиме її на ратифікацію, але ж яка ситуація: змінюються парламенти, вже немає комуністів, а скрєпи залишаються, й вже 17 років ВР не має політичної волі ратифікувати Конвенцію, прийняту усіма розвиненими демократичними країнами світу.

Р.S. Так, українське законодавство дозволяє міждержавне усиновлення певних категорій дітей. Конвенція вдосконалювала б цю процедуру й посилювала моніторинг за їхніми долями після усиновлення.

Ірина Геращенко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-