Розенко: Україна не вимагає від Польщі нічого надзвичайного

Розенко: Україна не вимагає від Польщі нічого надзвичайного

Укрінформ
Віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко заявив, що Україна не вимагає від Польщі ексклюзивного чи особливого ставлення і виступає за рівноправні стосунки.

Про це він сказав під час онлайн-чату в одному з інтернет-видань. 

«Я не вважаю, що українці і поляки розсварилися, і маємо якісь непереборні або неподолані перешкоди на шляху нашої взаємодії. Також вважаю недоцільним шукати винних чи крайніх, шукати відповідь на питання «хто перший почав», на цьому я, зокрема, наголошував польській стороні. Для української сторони на переговорах у Варшаві було базовим питання - що робити нам далі. І Україна має відповідь на це питання: ми не вимагаємо від Польщі якогось ексклюзивного чи якогось особливого ставлення до нас - ми за рівноправні стосунки», -  зазначив Розенко.

До прикладу він згадав ситуацію із руйнуванням українських пам'ятників. 

«Ми не вимагаємо нічого надзвичайного - ми просимо польську сторону відноситися до українських пам'ятників у Польщі, як Україна ставиться до польських пам'ятників в Україні. Саме тому ми наполягаємо на відновленні тих зруйнованих українських пам'ятників у Польщі, які досі не відновлені, незважаючи на їхній статус - легальні вони були чи нелегальні. І знову ми показуємо тут свій приклад», - зауважив Розенко.

Читайте також: Польща має відновити українські пам’ятники за нашим прикладом – Розенко

Водночас він зазначив, що акти вандалізму щодо польських пам'ятників в Україні мають місце, «ми ніколи цього не приховували». 

«Але всі зруйновані або сплюндровані вандалами польські пам'ятники в Україні були моментально відновлені. Саме такого відношення ми чекаємо від польської сторони до українських пам'ятників. Такий же самий паритет ми хочемо бачити і у відношенні до української громади в Польщі, до неприпустимості обмеження в'їзду до Польщі представників органів державної влади України, науковців, тощо», -  повідомив Розенко.

Він також висловив сподівання, що польська сторона почула позицію України і зробить відповідні кроки зі свого боку до продовження конструктивної співпраці між нами. 

Також віце-прем'єр-міністр наголосив, що Україна  готова до відповідних кроків і в тих питаннях, які турбують польську сторону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-