Польща має відновити українські пам’ятники за нашим прикладом – Розенко

Польща має відновити українські пам’ятники за нашим прикладом – Розенко

Укрінформ
Всі сплюндровані польські пам'ятники в Україні, включно з нелегальними, були відновлені. Україна вимагає того ж від Польщі.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко в понеділок, 26 лютого, у розмові з журналістами, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми не вимагаємо від Польщі чогось особливого, якихось ексклюзивних умов для українців чи до українських пам'ятників, ми просимо наших колег у Польщі, щоб ставлення до українців у Польщі було таке ж саме, як і до поляків в Україні, щоб ставлення до українських пам'ятників у Польщі було таке ж саме, як і до пам'ятників польських в Україні. Безумовно, акції вандалізму щодо польських пам'ятників в Україні також були, ми не приховували це. Але всі сплюндровані польські пам'ятники на території України були відновлені. Всі до одного. Незважаючи на те, чи це легально побудований пам'ятник, чи нелегально. Ми такого ж самого ставлення до українських пам'ятників вимагаємо і від Польщі - щоб усі українські пам'ятники, які були зруйновані вандалами, були відновлені", - підкреслив Розенко.

Він зазначив, що врегулювання цього питання в Україні "спокійно вирішується в робочому режим", і для того, щоб відновити польські пам'ятники, у нас не потрібне якесь окреме законодавство.

Читайте також: Польща має змінити закон про Інститут нацпам'яті – Розенко

"Просто є добра воля влади це зробити. Я переконаний, що при добрій волі наших колег із Польщі це можна зробити абсолютно спокійно протягом місяця. І це дасть нам можливість рухатися далі у вирішенні інших важливих питань", - сказав віце-прем'єр-міністр.

Водночас він підкреслив, що ситуація, коли пам'ятники не відновлюють, і далі провокує вандалів.

"Якщо вони не відновлюють ці пам'ятники, таким чином спонукають вандалів, провокаторів, а значна частина цих людей підтримується з боку Російської Федерації, до продовження війни з пам'ятниками. Якщо пам'ятники не відновлюються, це провокує до подальших таких дій. Тому ми маємо дати по руках усім провокаторам, і найкращою нашою відповіддю, двох влад, має бути відновлення пам'ятників як на території Польщі, так і на території України", - сказав Розенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-