Польща має змінити закон про Інститут нацпам'яті – Розенко

Польща має змінити закон про Інститут нацпам'яті – Розенко

Укрінформ
Польський закон про Інститут національної пам'яті, що передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів", має бути змінений, і це позиція керівництва Української держави.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр Павло Розенко в понеділок, 26 лютого, у розмові з журналістами, повідомляє кореспондент Укрінформу.  

"Безумовно, ми чекаємо від Польщі адекватної реакції на прийнятий польський закон про Інститут національної пам'яті. Ми не вимагаємо чогось надзвичайного, але нас справді турбує, що після набуття чинності цим законом, а це буде з 1 березня, українські громадяни, які мешкають або працюють на території Польщі, опиняться під загрозою дії цього закону і їхні права і свободи можуть дуже сильно обмежуватися. Мені б дуже не хотілося, щоб українців переслідували за певні політичні погляди, за погляди на історичні події, які в кожної держави очевидно є різні. Тобто полювання на відьом не повинно бути в сучасних відносинах двох держав або в діалозі з боку будь-якої держави. Тому мова йде про захист прав і свобод мільйонів наших співгромадян, які перебувають на території Польщі. І тому наша спільна позиція - не тільки моя як віце-прем'єра, а й позиція Президента України і Верховної Ради, -  що цей закон має бути змінений. В який спосіб це буде змінено, це має вирішити польська сторона", - наголосив Розенко.

Він нагадав, що Україна не одинока у несприйнятті цього закону - були відповідні заяви Держдепартаменту США, Ізраїлю, президента Франції, інших країн, і це консолідована позиція різних держав світу.

Читайте також: "Історичні" заяви звучать із Польщі та Росії майже в унісон - В'ятрович

"Удавати, що цього закону не існує, українська влада не має права. Безумовно, що після введення в дію цього закону ми будемо дуже уважно слідкувати за тим, як він буде імплементуватися і застосовуватися. Я переконаний, що ми не допустимо порушення прав українських громадян. І будь-які наслідки, які випливатимуть від дії цього закону, українською владою, МЗС, посольством України у Варшаві будуть відстежуватися і буде надаватися відповідна правова оцінка. Але я би вважав за доцільне не заводити ситуацію в глухий кут", - сказав Розенко.

Водночас він зазначив, що в Україні немає антипольських настроїв і політизації цього питання, і запевнив, що ми готові до широких дискусій в історичному контексті.

Як повідомлялося, польський закон про Інститут національної пам'яті, який призвів до конфлікту у відносинах з Україною, Ізраїлем та США, не діятиме до з'ясування спірних моментів Конституційним судом.

6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки в закон про Інститут національної пам'яті Польщі, який серед іншого передбачає покарання за заперечення "злочинів українських націоналістів".

Водночас Дуда попросив Конституційний суд перевірити статті закону про Інститут національної пам'яті, в яких згадуються "українські націоналісти" і термін "Східна Малопольща".

Польська опозиційна партія "Громадянська платформа" представила свій проект оновленого закону про Інститут національної пам'яті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-