Антикорупційне бюро закликає Раду скасувати зміни до КПК

Антикорупційне бюро закликає Раду скасувати зміни до КПК

Укрінформ
Національне антикорупційне бюро закликає Верховну Раду скасувати зміни до КПК, які паралізують роботу правоохоронних органів.

Відповідна інформація оприлюднена на сайті НАБУ.

Законопроект №7547 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення кримінального судочинства" передбачає скасування поправок до статей 132, 184, 219, 234, 242-244, 303 КПК України, які, у разі набрання чинності, могли б паралізувати роботу усієї правоохоронної системи держави, зазначають у НАБУ.

Законопроект передбачає повернення чинної редакції КПК, відповідно до якої слідчий може звертатися з клопотаннями про обрання запобіжного заходу, арешт майна чи відсторонення підозрюваного від посади до суду за місцем розташування органу досудового розслідування. Також проект закону №7547 скасовує внесені зміни до порядку призначення та проведення експертизи (статті 242-244 КПК). Крім того, документ пропонує залишити чинну редакцію ст. 303, 305, 307, 309 КПК, які передбачають  повноваження судді скасовувати повідомлення про підозру та статус підозрюваного у кримінальному провадженні.

Водночас у НАБУ звертають увагу депутатів, що обмеження термінів досудового розслідування тяжких злочинів до шести місяців із моменту внесення відомостей до ЄРДР є загрозою для роботи правоохоронних органів. У відомстві зазначають, що розкриття і розслідування складних корупційних схем у такі стислі терміни  неможливе.

Читайте також: БПП підтримає зміни до КПК, за винятком норм, що нівелюють "Маски-стоп"

Як повідомлялося, 15 грудня набув чинності закон №2147-VIII "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів". Водночас прикінцеві положення розділу 4 передбачають введення в дію змін до 132-332 ст. КПК  через три місяці після набуття чинності цього закону.

1 березня голова Нацполіції Сергій Князєв заявив, що якщо до КПК до 15 березня не будуть внесені певні зміни, то робота правоохоронної системи буде паралізована.

Наразі у Верховній Раді зареєстрований законопроект № 7547 щодо внесення змін до КПК, які скасують положення кодексу, що набувають чинності 15 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-