У МОЗ просять роз'яснення щодо закупівлі ліків за Нацпереліком

У МОЗ просять роз'яснення щодо закупівлі ліків за Нацпереліком

Укрінформ
Громадські організації, які опікуються пацієнтами з онкологічними захворюваннями, гепатитами, рідкісними захворюваннями, просять МОЗ роз'яснити, як на рівні регіонів здійснювати закупівлі лікарнями ліків за Нацпереліком, а також поза ним.

Про це на прес-конференції сказала редактор порталу onco.com.ua Лілія Гудзь, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми хочемо конкретного роз'яснення, яким чином регіональні бюджети можуть закуповувати ліки поза Нацпереліком. І яким чином можна розширити Нацперелік, щоб туди потрапили препарати для лікування певних хвороб", - сказала Гудзь.

Так, відповідно до Постанови Кабінету міністрів № 180, лікарні мають закуповувати медикаменти згідно з Національним переліком ліків, який набрав чинності на початку року. Всі інші ліки, в тому числі і за регіональними програмами лікування, закуповуються медзакладами після того, як забезпечена вся потреба в ліках за Національним переліком.

За  словами Гудзь, зараз призупинено тендери на закупівлю ліків для різних категорій хворих в ряді областей, серед яких Львівська, Черкаська, Чернігівська, Вінницька області, щоб не порушувати урядову постанову №180. Втім, в регіонах не розуміють як прораховувати потребу в тих ліках, які зобов'язані закупити за Національним переліком.

Як приклад учасники прес-конференції навели препарати таргетної терапії для певних категорій онкологічно хворих. Так, за словами засновниці спільноти "Онкобудні" Людмили Пухляк, таких медикаментів потребує не менш 6 тисяч жінок, яким поставлено діагноз рак грудей. Крім того, за словами представника Громадської спілки "Орфанні захворювання України" Лариси Волошиної, схожа ситуація склалася з дієтичним харчуванням для хворих на фенілкенотурію. 

На сьогоднішній день, зазначила Гудзь, це все не закуповується, тому що Нацперелік не прорахований -  жодна область не знає, яка сума буде витрачена на забезпечення препаратами з Нацпереліку, і, відповідно, не може спланувати свій бюджет для закупівлі препаратів, які не входять в Нацперелік.

Представники громадських організацій стверджують, що ті методики розрахунку, які пропонували в МОЗ, - по захворюваності та споживанню лікарських засобів - повністю реальну картину не показують. Вони наголошують, що для таких розрахунків необхідні реєстри пацієнтів за відповідними захворюваннями. 

Водночас представник громадської організації «БФ Рожева стрічка» Ольга Вакула зауважила, що Національний перелік ліків створено для того, щоб виключити закупівлю ліків з недоведеною ефективністю. 

В роз'ясненні МОЗ, серед іншого, зазначається, що  ліки, які не увійшли до Національного переліку, в регіонах  можуть закуповуватись паралельно з препаратами із Нацпереліку. Ця можливість передбачена через закупівлі на очікувану вартість Наказом Міністерства економічного розвитку та торгівлі №490 від 22.03.2016.  

Читайте також: Уряд просять врятувати дітей із вадами серця

Національний перелік лікарських засобів - це короткий перелік життєвонеобхідних основних лікарських засобів із доведеною ефективністю, доступ до яких держава гарантує усім пацієнтам безоплатно шляхом раціонального використання державних коштів. Він містить 427 міжнародних непатентованих назв (діючі речовини). Кожен лікувальний заклад чи його підрозділ має обрати лише ті ліки, які стосуються їхнього профілю, та необхідні для лікування саме їхніх пацієнтів.

Після забезпечення 100% потреби ліками з Нацпереліку, кожен лікувальний заклад може і має право закуповувати необхідні препарати, що не увійшли до нього. Водночас, в МОЗ наголосили, що не обов'язково робити закупівлю на весь рік, а достатньо прорахувати потребу і запланувати на неї частину місцевого бюджету і державної субвенції. Лікарні можуть обирати для себе найзручніший формат - як проводити закупівлі за Нацпереліком: щоквартально чи по-іншому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-