Уряд просять врятувати дітей із вадами серця

Уряд просять врятувати дітей із вадами серця

Укрінформ
Народні депутати, медики-кардіохірурги та небайдужі громадяни вимагають достатнього фінансування у розмірі 103 млн грн у рік для закупівлі 2 тис. оклюдерів – сучасних імплантів, що врятують серця дітей.

Про це заявив народний депутат України Геннадій Кривошея (Народний фронт) під час проведення соціальної акції «Врятуй серце дитини!» в парламенті 1 березня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«В Україні батьки дітей з вадами серця сьогодні розраховують на волонтерів та благодійників, адже не мають коштів для оплати дорогих операцій. Між тим, у всьому світі замість травматичних полосних хірургічних втручань застосовують сучасні імпланти – оклюдери. Вони довели свою безпечність та ефективність. Один такий прилад коштує від 30 до 100 тис. грн й недоступний для більшості українців. Тому закликаю уряд та профільні міністерства – МОЗ й Міністерство фінансів – скоригувати програми закупівлі медичних засобів, щоб передбачити закупівлю 2 тис. оклюдерів щороку», - заявив народний депутат.

У свою чергу депутат від БПП Сергій Алєксєєв підкреслив, що держава зобов’язана втрутитись в ситуацію, оскільки через нестачу коштів наразі 20 тис. людей в Україні потребують операції зі встановлення оклюдера.

«Відкладати вирішення проблеми неможливо, адже оптимальний вік встановлення оклюдера до 12 років. Саме в цей час найбільші шанси повернути дитині здоров’я. Тому поки чиновники зволікають, якась дитина може втратити шанс на видужання. Отже вимагаємо, щоб зміни до відповідної бюджетної програми були внесені якомога швидше. Це наш спільний обов’язок перед нинішніми та майбутніми поколіннями», - наголосив Алєксєєв.

Читайте також: У Вінниці провели унікальну операцію на серці

Власник і управляючий рестораном Panna pastecciria Роман Романчук проінформував, що сучасні оклюдери дозволяють вилікувати дитину максимально нетравматично й вже наступного дня після операції виписати її з лікарні.

«Це нова медицина, яка вже звична для усього світу, але, на жаль, маловідома в нас. Головна причина – це не відсутність фахівців-медиків (в нас їх достатньо), а нестача коштів у батьків хворих дітей. У відчаї вони змушені збирати гроші де тільки можливо й не завжди це вдається зробити. Тому забезпечення гарантованого Конституцією права на життя та здоров’я мусить стати головним завданням держави в таких умовах. Сума, яка потрібна на закупівлю оклюдерів - 103 млн грн в рік - це 1,7% від нинішнього фінансування медичних програм загалом. Врешті-решт, масове застосування оклюдерів допоможе заощадити - такі операції економніші у порівняні із традиційними полосними на 10-15%. Це дасть можливість зменшити витрати з держбюджету на лікування пацієнтів», - заявив Романчук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-