Білоруський суд і адвокат Шаройка відмовилися говорити про вирок журналісту

Білоруський суд і адвокат Шаройка відмовилися говорити про вирок журналісту

Укрінформ
Речник Верховного суду Білорусі Юлія Ляскова й адвокат затриманого українця Павла Шаройка Лариса Бикова відмовилися повідомити, чи був озвучений вирок обвинуваченому в шпигунстві журналісту і яким він може бути.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Кореспонденти Радіо Свобода зв’язувалися з речницею Верховного суду Білорусі Юлією Лясковою, з адвокатом Шаройка Ларисою Биковою. Проте вони відмовилися повідомити, чи був озвучений вирок Павлові Шаройку і яким він може бути. Українського консула на процес та на оголошення вироку не запросили взагалі", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Суд Білорусі слухає справу журналіста Шаройка в закритому режимі - ЗМІ

Зазначається, процес у Верховному суді Білорусі над власкором "Українського Радіо" у Білорусі Павлом Шаройком, який розпочався 12 лютого, мав завершитися "цими днями".

"Такого закритого процесу, мабуть, ще не було в історії білоруського правосуддя. Звинувачених у шпигунстві в Білорусі раніше судили теж у закритих процесах, але про дату початку суду та оголошення вироку повідомлялося, і в усіх закритих процесах відкритим було ухвалення вироку. Тут же повна інформаційна блокада", - зазначається у повідомленні.

Читайте також: Журналіста Шаройка арештували, щоб він свідчив проти Сущенка – адвокат

Адвокат та слідчі не коментують перебіг суду не лише журналістам, а й посольству України в Білорусі. Минулого тижня український посол Ігор Кизим заявив, щоб "більш закритого процесу в житті на бачив". За його словами, останній раз український консул бачив Шаройка у грудні минулого року, потім консул змінився, і він не мав змоги відвідати Шаройка в слідчому ізоляторі КДБ Білорусі.

"Немає інформації, чи були свідки на процесі Павла Шаройка, у чому його конкретно звинуватили, чи взагалі завдав він шкоди білоруській державі. Невідомо також, хто був суддею, а хто - прокурором", - зазначає "Радіо свобода".

Читайте також: Білорусь для українців стала небезпечнішою, ніж Сирія - депутат

Згідно з даними ЗМІ, наразі є "неофіційна інформація з надійних джерел", що вирок Шаройку вже озвучено, однак він поки залишається в таємниці.

Спостерігачі в Мінську також висловлюють сподівання, що Шаройка можуть обміняти на білоруса Юрія Політику, якого за аналогічним звинуваченням у шпигунстві судять у Чернігові: "Процес над ним у Чернігівському районному суді затягується, наступне засідання там оголошене на 27 лютого. Можливо, ця таємниця у Верховному суді Білорусі пов’язана з тим, що чекають на вирок у Чернігові".

Читайте також: У Чернігові за шпигунство судять білоруса

Раніше народний депутат, керівник групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук повідомив, що підсумкове засідання у справі незаконно затриманого в Мінську журналіста Шаройка мало відбутися 19 лютого. Коментуючи "миротворчі" заяви президента Білорусі Олександра Лукашенка щодо України, Тимчук також вказав на те, що реальними діями, "а не красивими словами" в цьому напрямку стало б амністування та звільнення Шаройка після ухвалення вироку.

Як повідомляв Укрінформ, власкор "UA: Українське Радіо" у Білорусі, громадянин України Павло Шаройко був затриманий у Мінську 25 жовтня 2017 року. КДБ Білорусі висунуло йому обвинувачення у "шпигунстві" та створенні агентурної мережі в республіці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-