Перехід на

Перехід на "цифру": Нацрада погодила два акти Кабміну

Укрінформ
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення розглянула і погодила без зауважень два акти Кабінету міністрів щодо припинення використання в Україні аналогового сигналу мовлення.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

"Національна рада з питань телебачення і радіомовлення 15 лютого на засіданні розглянула і погодила без зауважень проект постанови Кабінету міністрів України "Про внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу України", а також проект розпорядження Кабінету міністрів України "Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, у яких шляхом наземного ефірного аналогового та/або цифрового мовлення поширюються програми держави-агресора та може здійснюватися тимчасове мовлення з використанням радіочастотного ресурсу України, в тому числі аналогове мовлення, на підставі дозволу, виданого Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення", - йдеться у повідомленні.

Так, проектом постанови Кабінету міністрів, розробленим Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, пропонується у Плані використання радіочастотного ресурсу України зазначити, що строк припинення використання радіотехнології аналогового телевізійного мовлення – 30 березня 2018 року, за винятком територій з особливим режимом мовлення – певних адміністративно-територіальних одиниць, перелік яких визначається Міністерством інформаційної політики", - йдеться у повідомленні.

Проект розпорядження Кабміну розроблено Мінінформполітики. Ним пропонується до переліку адміністративно-територіальних одиниць, на яких може здійснюватися аналогове мовлення після його вимкнення на всій території України, внести Донецьку і Луганську області, а також окремі райони Херсонської області.

Рішення Національної ради про погодження зазначених проектів документів буде надіслано до їх розробників.

Як повідомляв Укрінформ, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення під час засідання 18 січня схвалила проект плану поетапного вимкнення аналогового телерадіомовлення.

Згідно з документом, у лютому 2018 року Нацрада має ухвалити окреме рішення про перехід від аналогового до цифрового мовлення щодо першої області та країни в цілому.

Припинення роботи діючих аналогових РЕЗ у першій області запланований на березень 2018 року. Яка саме область стане пілотною, визначатиме міжвідомча група при Кабінеті міністрів. Нині Нацрада запропонувала 5 областей - це Волинська, Одеська, Житомирська, Київська та Кіровоградська. Процес вимкнення аналогу має відбуватися за активної підтримки місцевої влади, тому дуже важливо, щоб місцева влада була у цьому процесі союзником.

Читайте також: Експерт вважає, що перехід на "цифру" знову можуть відкласти

Припинення аналогового мовлення в Україні очікується у червні 2018 року.

На першому і другому етапі вимкнення аналогового сигналу в Україні далі мовитимуть в аналозі "UA: Перший", місцеві мовники, аналогові канали у певних проблемних населених пунктах, де ТОВ "Зеонбуд" має добудувати багатоканальну мережу МХ-1 (наразі попередньо узгоджена позиція щодо 47 населених пунктів), а також аналогові канали в зоні проведення АТО і в деяких прикордонних районах, які будуть визначені Міністерством інформаційної політики.

Остаточне вимкнення аналогового сигналу в Україні має відбутися у січні – червні 2019 року.

Вимкнення аналогових РЕЗ на території проведення АТО відбуватиметься відповідно до окремого рішення Кабінету міністрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-