Мовна стаття: уряд пропонує Раді відкласти імплементацію до 2023 року

Мовна стаття: уряд пропонує Раді відкласти імплементацію до 2023 року

Укрінформ
Кабмін схвалив проект закону, який передбачає продовжити перехідний період імплементації мовної статті закону "Про освіту" з 2020 на 2023 рік.

Відповідне рішення було ухвалене на засіданні уряду у середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Мова йде про внесення змін до пункту 3 розділу 12 "Прикінцеві та перехідні положення" закону “Про освіту” - реалізація мовної статті для дітей з національних меншин. Зараз усі відчули на міжнародній арені напруження і маніпулятивні заяви міністра закордонних справ Угорщини. Ми як Україна після рішення Венеціанської комісії одразу створили "дорожню карту" імплементації рекомендацій Венеціанської комісії, і ми рухаємося виключно відповідно до цих рекомендацій», - сказала міністр освіти Лілія Гриневич

Вона назвала "маніпуляцією і шантажем" дії Угорщини, яка блокує засідання Україна-НАТО, змушуючи Україну призупинити дію закону.

Читайте також: Освітній закон: у МЗС розповіли про "особливості угорської дипломатії"

«Такого немає в рекомендаціях Венеціанської комісії. Крім того, ми ведемо консультації з угорською громадою, уже було дві великі зустрічі у Береговому, Ужгороді, і в Києві, але разом з тим, сьогодні мали продовжуватися ці консультації, але лідери угорської громади нас повідомили, що вони не приїдуть на ці консультації через подання депутатів Опозиційного блоку до Конституційного Суду», - сказала Гриневич.

Як повідомлялося, Угорщина вже вдруге заблокувала проведення засідання Комісії Україна-НАТО на міністерському рівні через претензії до мовної статті українського закону про освіту.

Будапешт вважає, що норма закону щодо державної мови освіти в Україні порушує права угорської меншини. Київ ці звинувачення відкидає.

7 лютого у Міністерстві закордонних справ України повідомили про узгодження ключових питань з представниками Угорщини, в тому числі і шляхів врегулювання мовного питання. Водночас у МЗС Угорщини заперечили це.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-