Експерт зі США розповіла, як Кремль керує засміченням медіапростору у світі

Експерт зі США розповіла, як Кремль керує засміченням медіапростору у світі

Укрінформ
Україна здобула унікальний досвід ефективної протидії дезінформаційним та пропагандистським кампаніям Кремля, які активно застосовують і в країнах ЄС.

Про це заявила міжнародний експерт у сфері інформаційної безпеки Центру аналізу європейської політики Коріна Ребега (США) під час VІ Київського безпекового форуму для молоді.

«Протягом останніх трьох років ми оцінювали динаміку спонсорованих Кремлем дезінформаційних кампаній та операцій, як вони впливали на країни Центральної та Східної Європи. І Україна тут в авангарді, на передній лінії. Ми вважаємо, що Україна – це насправді такий цікавий і унікальний приклад того, як можна з цією інформаційною війною, цим впливом боротися», – заявила вона.

Ребега підкреслила, що російські маніпуляції дуже швидко пристосовуються до зміни обстановки, а механізми дезінформації мають високий показник адаптації. За її словами, великою проблемою є і те, що в ході російських дезінформаційних кампаній використовується частинка правди, яка у поєднанні з брехнею ускладнює розпізнавання маніпуляції.

Експерт вказала на те, що існує велика кількість підтримуваних Кремлем каналів, які займаються інформаційною маніпуляцією. «Ми повинні чітко бачити – якщо є якась залежність медіаконтенту, чітко прослідковується якась «політика партії», то не слід і вважати такі канали засобом масової інформації», – пояснила вона, як розпізнавати такі пропагандистські канали. На цьому тлі експерт нагадала, що під час передвиборної кампанії у Франції тоді ще кандидат у президенти Еммануель Макрон заборонив деяким російським медіа брати участь у прес-конференції, оскільки вони займалися саме дезінформацією та пропагандою.

Читайте також: Україна стала “чашкою Петрі” для гібридної війни – Маронкова

Поруч з цим, існує дуже багато вебсайтів, блогів, які поширюють різні конспіраційні ідеї, теорії змови, альтернативні новини. «Вони плодяться, клонують один одного, зникають і з’являються, між ними немає зв’язку, не можна прослідкувати, хто саме їх спонсорує, але вони клонуються, як гриби. І заповнюють медіа-простір. І що дуже важливо – вони дуже добре координують те, що вони пропагують, з офіційною політикою Кремля. Це просто вражає, це феєрично», – заявила Ребега.

Вплив будь-якої російської дезінформаційної кампанії підсилюється і з використанням соціальних медіа: «Соціальні медіа – це та платформа, де всі ці теорії змови можуть квітнути та цвісти, адже там є кого рекрутувати. Зажди є очі, які це готові читати, та вуха, які готові це чути».

Також росіяни використовують на певних медіаплатформах в якості спікерів різних осіб з метою впливу на думки окремих категорій людей.

На переконання експерта, для боротьби з прихованими каналами дезінформації важливим є забезпечення прозорості права власності та фінансування. «Адже ми можемо відслідкувати лише, якщо знаємо, за ким слідкувати», – сказала вона.

В Центральній та Східній Європі застосована Кремлем маніпуляційна стратегія варіюється в залежності від країни. Наратив і меседжі адаптуються під кожну країну індивідуально, а в деяких країнах Кремль не хоче надмірно та різко збільшувати свої спроби впливати на людей. «Але в цілому мета – підірвати солідарність членів того ж НАТО, розхитувати ситуацію та стабільність в країнах-кандидатах на членство в Альянсі, викликати недовіру населення до демократичних урядів», – наголосила співробітник Центру аналізу європейської політики.

За її словами, усі російські дезінформаційні та пропагандистські кампанії поєднує спільний наратив – такий собі кластерний концепт.

«Як ми можемо відслідкувати цей кластерний наратив – якщо є чітко якась антизахідна пропаганда. Ну що ще може робити агресор, як не розповідати, що Захід хоче придушити Росію, поставити її на коліна. І якщо ми говоримо про дискредитацію Заходу, то там будуть якісь нападки в сторону ЛГБТ-спільноти, будуть спроби виправдувати російську агресію як «механізм самозахисту», міграційна криза, щоб послабити національну солідарність. Дуже часто грають на тому, що вказують країнам Східної Європи, що вони колонії і ресурсні бази Заходу. Постійно вказується на те, що в демократичному режимі теж є свої недоліки. Це все є тими ключовими елементи, за допомогою яких можна відслідкувати цей кластерний наратив», – повідомила експерт.

При цьому, на тлі показу західного світу у негативному світлі, Росія демонструється як такий собі «оплот, ізольований від злих людей острів, де можуть знайти притулок справжні християни, люди, які дотримуються традиційних поглядів на життя», додала Ребега.

Поруч з цим, російська пропаганда активно діє в соціально-економічній сфері.

«Постійно говорять про те, що ні одна стратегія щодо розвитку економіки не працює, надаються якісь «контраргументи», говориться про те, що євроінтеграція не працює і що навпаки – вона нас веде назад. Навіть якщо є якісь позитивні зрушення, то їм надається негативне забарвлення», – вказала експерт американського аналітичного центру.

Росіяни постійно намагаються спекулювати на історичних питаннях, які є болючими в тій, чи іншій країні. Відбуваються спроби стимулювати міжетнічні конфлікти на території різних держав.

Також в Україні Кремль вживає заходи з активізації націоналістичних настроїв для того, щоб використовувати їх для протидії «шкідливому» впливу Заходу.

«Ми можемо спостерігати, коли запускається такий меседж, що Україні не слід довіряти своїм західним партнерам і своїм сусідам, постійно давлять на те, що Україна і Росія це братські країни, одна й та сама цивілізація, разом пліч-о-пліч боролися проти фашистів свого часу тощо», – зазначила Ребега.

За словами експерта, росіяни застосовують дезінформацію, комбінуючи канали її поширення і точки виходу, з різною частотністю повторення цих вкидань. Для протистояння цим дезінформаційним кампаніям слід, в першу чергу, підвищувати власну обізнаність та фільтрувати всю сумнівну інформацію, особливо з емоційним забарвленням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-