Україна стала “чашкою Петрі” для гібридної війни – Маронкова

Україна стала “чашкою Петрі” для гібридної війни – Маронкова

Укрінформ
Директор Центру інформації та документації НАТО в Україні вважає, що в епоху цифрових технологій Україна стала експериментальним місцем для проведення гібридної війни нового покоління.

Про це Барбора Маронкова заявила під час відкриття VІ Київського безпекового форуму для молоді.

«Для того, щоб отримати перевагу у конфлікті, використовуються будь-які військові і не військові засоби і заходи. Якщо сторона усвідомлює, що вона не може виграти якимось іншим чином, то вона використовує саме такі альтернативні – асиметричні, гібридні – методи. І думаю, що асиметрія буде тільки посилюватися, і ця гібридність лише розвиватися. І ми це з вами бачимо: Україна стала такою величезною чашкою Петрі – місцем для проведення таких експериментів», – сказала вона.

На її переконання, гібридні війни велися протягом всього існування людської цивілізації, і лише змінювалися їх методи та способи. В епоху глобалізації та розвитку технологій гібридну війну було перенесено на новий ступінь розвитку, «але, тим не менше, по-суті це все те саме».

«Гібридна війна – це не щось нове. Це – просто нова обгортка для того, що вже існувало, обгортка, яка робить візуально складним те, що є простим. І це завжди було протягом існування всієї людської цивілізації. Згадайте того ж Троянського коня», – зазначила Маронкова.

Читайте також: Клімкін заявив про нове поле битви з агресією РФ

Поруч з цим, на переконання директора Центру інформації та документації НАТО, Україна здобула неоціненний досвід протидії цій гібридній агресії, яким може ділитися і з іншими країнами. «Коли ми говоримо про те, що така ситуація може бути потенційно в будь-якій іншій державі, то Україна навіть може навчити когось, тому як протистояти цьому, як з цим справлятися», – наголосила вона.

Маронкова зазначила, що в реагуванні на подібні загрози уряди країн, ЄС та НАТО мають спочатку «визнати наявність такої проблеми, такої загрози, щоб приймати певні рішення».

«Далі ми вже йдемо на політичний рівень, де уряди повинні готувати дуже серйозний пакет заходів для втілення. Мова йде про відповідне законодавство, фінансування різноманітних проектів та програм, призначення компетентних людей та органів, створення взагалі нової системи, яка зможе на державному рівні справлятися з цією загрозою. І «вишенька на торті» – це вже сама практична імплементація цих заходів», – вказала директор Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Вона поінформувала, що НАТО та уряди країн-членів чітко визнають, що гібридна агресія Росії проти України існує, і «висловлюється чітка позиція щодо того, що треба вживати необхідних заходів».

«Ви повинні за допомогою ваших партнерів укріпити свій власний потенціал, з використанням новітніх технологій, відпрацюванням різноманітних сценаріїв в рамках протидії цій гібридній війні. Вживати усі необхідні заходи, щоб активно і ефективно протистояти пропаганді та дезінформації, боротьбі з інформаційними загрозами», – додала Маронкова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-