В ініційованих НАБУ справах суд ухвалив лише один обвинувальний вирок

В ініційованих НАБУ справах суд ухвалив лише один обвинувальний вирок

Звіт
Укрінформ
У кримінальних справах, ініційованих Національним антикорупційним бюро, суд ухвалив лише один обвинувальний вирок.

Про це йдеться у звіті відомства за друге півріччя 2017 року, повідомляє Укрінформ.

"Станом на 31 грудня 2017 року зі 107 справ, які перебувають у судових інстанціях, лише у чверті ухвалені рішення. Причому, серед цих рішень наразі є лише один обвинувальний вирок, за яким особу засудили до позбавлення волі", - йдеться у звіті.

Зокрема, як зазначається, рішенням Рубіжанського міського суду Луганської області було визнано винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 369-2 ККУ, і засуджено до трьох років позбавлення волі Аліхмана Ахмедова, який виконав роль посередника в отриманні хабара суддею Сєверодонецького міського суду. Вирок набув чинності 1 вересня 2017 року.

У НАБУ також зазначили, що у 2018 році набуде чинності вирок суду стосовно працівників Управління Служби безпеки в Одеській області, яких було визнано винними у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.15, ч. 4 ст. 190 ККУ, та призначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Читайте також: НАЗК відповіло Ситнику на закиди щодо перевірки е-декларацій

Решта рішень у справах НАБУ та САП - це здебільшого угоди про визнання винуватості з другорядними учасниками корупційних схем, укладені слідством в обмін на цінні свідчення або компенсацію шкоди, завданої державі, констатують у відомстві.

У звіті зазначається, що сума встановлених збитків у провадженнях НАБУ, які уже направлені до суду, перевищує 4 млрд грн. За наявності вироків з'являться юридичні підстави для стягнення цих коштів у дохід держави, у тому числі за рахунок заарештованого майна. Зокрема, в рамках завершених розслідувань детективів НАБУ станом на 31 грудня 2017 року накладено арешт на 77 об'єктів нерухомості, 96 земельних ділянок, 70 автомобілів, а також на корпоративні права на суму у понад 460 тис. грн.

На переконання НАБУ, крапку у справах топ-корупціонерів допоможе поставити Вищий спеціалізований антикорупційний суд, у разі його створення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-