Система E-health повноцінно запрацює в квітні - Ковтонюк

Система E-health повноцінно запрацює в квітні - Ковтонюк

Укрінформ
У квітні розпочнеться приписна кампанія пацієнтів до лікарів первинної ланки і повноцінний початок роботи системи E-health.

Про це на брифінгу сказав заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Якщо ми говоримо про сімейну медицину, то E-health в дії можна буде побачити на прийомі у свого лікаря вже в квітні цього року, тому що ми розпочинаємо кампанію по вибору свого лікаря у квітні. Людина може вибрати лікаря і дані про цю людину потрапляють до декларації, яка буде електронною", - сказав Ковтонюк.

Читайте також: Дитяча лікарня у Харкові отримала допомогу від українців США

Передбачається, що при виборі сімейного лікаря, або лікаря первинної ланки - терапевта, педіатра буде укладатися декларація між пацієнтом та лікарем. Робитися це буде в електронному вигляді. До декларації мають бути занесені основні дані про пацієнта, дані про лікаря, медичний заклад, в якому обслуговується пацієнт тощо. Ці дані будуть передані до центрального компоненту E-health. На основі цих декларацій Національна служба здоров'я буде сплачувати лікарям чи комунальним медзакладам первинної ланки за надані кожному конкретному пацієнту медичні послуги.

Повноцінний перехід на нову систему фінансування первинної ланки розпочнеться з 1 липня.

Читайте також: Меркель обіцяла найбільш передові технології телемедицини з ФРН - Порошенко

За словам заступника міністра, до цього часу медичні заклади первинної ланки мають пройти процес автономізації згідно законодавству, і стати неприбутковими комунальними підприємствами, а також виконати технічні вимоги до оснащення та устаткування, комплектації  медичними кадрами тощо.

 З минулого року система E-health працює в тестовому режимі. Наразі до неї вже приєдналися понад 700 медичних закладів у всій країні, більше ніж 5 тисяч лікарів, також укладено в тестовому режимі  близько  30 тисяч декларацій з пацієнтами, які з 1 квітня будуть остаточно враховані Національною службою здоров'я.

Читайте також: Амбулаторія у селі: на Запоріжжі отримали 120 мільйонів для будівництва

Електронна система охорони здоров'я складатиметься із центрального компоненту, який відповідатиме за централізоване зберігання та обробку інформації та медичних інфомаційних систем (МІС), які лікарні та поліклініки зможуть обрати на ринку та встановити у себе.

Розробка системи E-health проводилася Проектним офісом, який був створений громадськими організаціями Transparency International Ukraine та Всеукраїнською мережею людей, які живуть з ВІЛ (ЛЖВ) за підтримки Міністерства охорони здоров'я. А також за участі українських IT-компаній та фахівців коштом міжнародних донорів - Світового банку, урядів Канади та США, Глобального фонду та інших. Загалом на розробку мінімально життєздатного продукту (MVP) E-health було витрачно близько 750 тисяч доларів США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-