Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Історія свідчить – Україна ніколи не була колонією

Історія свідчить – Україна ніколи не була колонією

Блоги
Укрінформ
Ми ніколи не були колоніями. Лише наші окремі території були провінціями континентальних імперій

Ні, таки треба прояснювати деякі поняття, які ніби знічев'я вкидаються у наше життя, а потім зручненько вмощуються в ньому, і далі вже по-хазяйськи цим життям розпоряджаються.

Україна в період нашої писаної історії ніколи не була колонією.

Етнос і культура, сформована на основі династичної, державної і конфесійної єдності Русі, зберегли свою цілісність і самобутність упродовж тисячоліття. У певний момент ця спільнота втратила свій династичний і конфесійний центр. Землі й окремі частини народу Русі потрапляли до складу інших державних утворень – Великого Князівства Литовського, Речі Посполитої, імперії Романових (з Московським царством уклали військовий союз) та імперії Габсбургів. Входили до них фактично добровільно, в усякому разі, не були ними завойовані.

Усі ці державні утворення були імперського типу – тобто влада спиралася не на етнічну єдність народу, а на адміністративно-військовий апарат, якому властивою була наднаціональна імперська ідентичність. До цього апарату українці рекрутувалися на однакових з представниками інших етносів (а також численних чужинців, що приходили на службу) засадах. І як тільки в імперському тілі пробуджувався націоналізм панівного етносу, українці з такого державного утворення починали виходити. Починали повільно, а закінчували бурхливо, ну вже як виходило.

Так от. Ми ніколи не були колоніями. Наші окремі території були провінціями континентальних імперій.

Колонії і провінції – це різні історії, різна психологія і різні стартові умови для незалежності.

Максим Розумний
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-