Відмивання грошей: у Раді Європи оцінили ризики для України

Відмивання грошей: у Раді Європи оцінили ризики для України

Звіт
Укрінформ
Україна досягла відчутного прогресу, існує сильна політична прихильність щодо запобігання та протидії відмиванню коштів, однак необхідно вносити нормативні та законодавчі зміни для визначення суворішого покарання за злочини з відмивання коштів та надалі наполегливо працювати, зокрема у питанні боротьби з корупцією.

Про це йдеться у новому звіті Спеціального Комітету експертів Ради Європи з питань взаємної оцінки заходів із протидії відмиванню грошей (MONEYVAL), оприлюдненому у вівторок у Страсбурзі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«MONEYVAL визнав, що в Україні існує сильна політична прихильність до запобігання та протидії відмиванню коштів і фінансуванню тероризму, вжиті заходи вже мали позитивний ефект», - йдеться у звіті.

Читайте також: Луценко не виключає кримінальних справ проти екс-керівників ПриватБанку

Водночас у документі вказується, що попри досягнуті успіхи, «необхідні нові нормативні положення для надання більш суворих вироків за злочини, а також залучення додаткових ресурсів; а справи на високому рівні повинні розслідуватися та розглядатися судами активніше».

«Україна зіштовхується зі значними ризиками відмивання грошей через корупцію та незаконну економічну діяльність, включаючи фіктивне підприємництво, ухилення від сплати податків та шахрайство. Величезний розмір тіньової економіки, посилення широкомасштабного використання готівки робить країну особливо вразливою», - вказано у звіті. 

Серед механізмів відмивання грошей в Україні експерти називають так звані центри конвертації, через які «фонди розподіляються від реальної до тіньової економіки та використовуються для обміну грошей та їх виведення з країни».

MONEYVAL також вказує на необхідність введення суворіших покарань у справах з відмивання грошей та корупції, в тому числі на вищому політичному рівні.

«Більше судових переслідувань та обвинувальних вироків необхідні у справах, пов'язаних із корупцією, крадіжкою та розкраданням державного майна на високому рівні не лише особами, що пов’язані з колишнім режимом, а й діючими державними посадовими особами та їхніми партнерами», - вказано в документі.

Експерти зазначають, що відмивання грошей все ще розглядається як злочин "вторинного рівня", тому слід вносити зміни до українського законодавства, аби більш суворо карати за такі злочини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-