Луценко не виключає кримінальних справ проти екс-керівників ПриватБанку

Луценко не виключає кримінальних справ проти екс-керівників ПриватБанку

Укрінформ
Генпрокурор Юрій Луценко не виключає можливості відкриття кримінальних проваджень щодо колишніх акціонерів, власників «Приватбанку» за результатами розслідування аудиторської компанії Kroll.

Про це він сказав журналістам після засідання Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо буде встановлено факт, що хоча б, припустимо, мільйон гривень замість того, щоб йти на виплати дивідендів, йшов на кредитування компаній, пов'язаних з колишніми власниками - це призведе до дуже швидкого написання підозри відповідним посадовим особами», - зазначив Луценко.

За його словами, представники Kroll під час зустрічі 16 січня наголосили, що їх розслідування стосувалося ймовірних банківських шахрайств і воно не було сфокусовано на пошуку доказів для кримінального переслідування екс-посадовців «Приватбанку».

«З точки зору того, що я побачив, така можливість існує. Можливість перша - чи використовувалися кошти рефінансом на цілі, не передбачені законом», - розказав генпрокурор.

Він нагадав, що з 2014 року кошти рефінансу можуть використовуватися комерційними банками лише на підтримку платіжного балансу, тобто на виплати по депозитам, і будь-яке використання цих коштів на кредитування суб'єктів господарювання, пов'язаних з екс-власниками банків, є забороненим.

«Наразі Kroll не може мені дати відповідь, чи є такі факти, але пообіцяв найближчим часом таку відповідь надати», - підкреслив Луценко.

Читайте також: Посольство США відреагувало на викриття "схем" у ПриватБанку

Крім того, він не виключив можливості відкриття кримінальних проваджень проти екс-посадовців «Приватбанку» в разі надання аудиторами фактів, що підтверджують фіктивне підприємництво, несплату податків, ймовірне розкрадання коштів.

Генпрокурор також зазначив, що в разі надання Kroll даних, що можуть свідчити про виведення частини коштів кредитування на особисті потреби екс-акціонерів «Приватбанку», «то тоді ймовірна стаття про відмивання коштів і відповідні підозри».

Як повідомляв Укрінформ, компанія Kroll підтвердила, що ПАТ "ПриватБанк" було об'єктом масштабних та скоординованих шахрайських дій як мінімум протягом десяти років до націоналізації, що призвело до завдання банку збитків щонайменше в розмірі $5,5 млрд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-