Визволені з полону можуть поки отримати фіндопомогу в органах соцзахисту - Зарецька

Визволені з полону можуть поки отримати фіндопомогу в органах соцзахисту - Зарецька

Укрінформ
Визволені з полону ОРДЛО у грудні 2017 року громадяни можуть отримати фінансову допомогу в органах соцзахисту, поки вирішується питання щодо матеріальної компенсації для них.

Про це повідомила керівник офісу уповноваженого Президента з питань реабілітації учасників АТО Наталія Зарецька у п'ятницю на прес-конференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Звільнені, поки вирішується питання щодо матеріальної компенсації, можуть звертатися до органу соціального захисту населення з проханням видати соціальну допомогу у зв'язку зі складними життєвими обставинами. Усі обласні державні адміністрації проінструктовані та у кожному місцевому бюджеті є відповідні кошти на це», - сказала Зарецька.

Вона зауважила, що таку можливість мають усі: і військовослужбовці, і цивільні особи.

У свою чергу, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука повідомив, що наразі на розгляд уряду подано два проекти положення про допомогу визволеним із полону - від Міністерства соціальної політики та від Міністерства з питань тимчасово окупованих територій.

За його словами, Мінсоцполітики пропонує запровадити виплату разової матеріальної допомоги кожному визволеному з полону. Порядок, розроблений МінТОТ, передбачає цілий комплекс заходів щодо юридичного супроводу, працевлаштування, медичної та психологічної реабілітації колишніх заручників. Він уточнив, що наразі обидва документи перебувають у профільних міністерствах на узгодженні.

«Міністр соціальної політики у день визволення заручників запропонував здійснення виплати їм у розмірі 100 тис. гривень. Але я не буду вдаватися у деталі ще неузгодженого документа, всі причетні відомства ще мають надати свої рекомендації, і лише після цього буде єдиний документ», - сказав Тука, зауваживши, що можуть виникнути зауваження, зокрема, з боку Міністерства фінансів.

Читайте також: У лікарнях Києва залишаються 46 визволених з полону ОРДЛО

Водночас Тука повідомив, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, що Міністерством з питань тимчасово окупованих територій передбачене бюджетне фінансування за програмою заходів щодо захисту і забезпечення прав та інтересів осіб, позбавлених особистої свободи внаслідок дій незаконних збройних формувань або органів влади РФ на окремих територіях Донецької та Луганської областей, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. За його словами, йдеться про майже 94 млн гривень.

Заступник міністра наголосив, що це сума, розрахована на всіх людей, які підпадають під цю категорію, а не лише звільнених у грудні заручників.

Як повідомлялося, 27 грудня 2017 року з окупованої території Донбасу повернулися 73 українці. Наразі в медичних закладах Києва перебувають 46 із них.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-