Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Три ключові досягнення і три ключові провали 2017 року

Три ключові досягнення і три ключові провали 2017 року

Блоги
Укрінформ
Моя версія трьох ключових досягнень і трьох ключових провалів 2017 року виглядає наступним чином.

ПРОВАЛИ

1). Боротьба з корупцією. Незважаючи на запит в суспільстві і відвертий тиск Заходу, Президент Порошенко со товаріщі стали в глуху оборону. Прикро, що вони не розуміють ризиків від їхньої «діяльності» для себе, своїх родин і бізнесів, а головне для мільйонів українців і України загалом.

2). Виконання Угоди про асоціацію. 11% виконаних зобов’язань, передбачених Угодою, – це вирок всьому Уряду і проурядовій (правда неіснуючій де юре) більшості у ВРУ. В нормальній країні – це відставка Уряду і дочасні вибори.

3). Врегулювання кризи, яка виникла у відносинах Україна – Росія у зв’язку з агресією Кремля. 2017 рік – це рік втрачених шансів. Маємо ситуацію «ні війни, ні миру» на Донбасі і мінімум згадок про Крим і Севастополь на міжнародній арені. Слабкість дипломатії і неприпустимо повільні темпи переозброєння і реформування ЗСУ в умовах війни – ключові дві причини.

ДОСЯГНЕННЯ

1). Безвіз. ЄС пішов на дуже ризикований для себе крок, адже міграційні загрози від країни, в якій зашкальний рівень корупції, високий рівень безробіття і війна, неймовірні. Проте нам вдалося. І це свідчить про те, що коли є політична воля, Синергія зусиль влади й громадянського суспільства і запит від нації, подібні завдання Україні по плечу.

2). Збереження балансу сил у питанні протидії агресії Росії проти України. Незважаючи на те, що переламати ситуацію не вдалося, і такі країни як, до прикладу, Китай, Індія чи Білорусь з Казахстаном голосують переважно в унісон з Москвою, кількість країн, які входять до умовної «антипутінської коаліції» за рік не змінилась у бік зменшення. Наочне підтвердження – голосування за резолюцію ГА ООН щодо стану справ з правами людини в Криму, де пропорція така ж, якою вона була й у 2016-му році, хоча положення самої резолюції стали набагато чіткішими і жорсткішими щодо Росії, – 70 «за» на 26 «проти» при 76 тих, хто утримався і 21 тих, хто не голосував. Баланс до речі крихкий, проте він є.

3). Прорив блокади щодо поставок в Україну летальної зброї. Спочатку Канада, а потім нарешті й США ухвалили рішення щодо надання Україні летальної зброї. Слід визнати, що це ще ніяка не #перемога Завтра Путін не дасть команду про вихід з України, війна не завершиться і мир не настане. Проте сам факт є обнадійливим, адже рішення США слугуватиме зеленим світлом для інших країн, які досі вагалися, і заставить кремлівських «стратегів» тепер більш ретельно думати, перш ніж планувати чергові загострення на “українському фронті». І замість висновків. Провалів багато. Адже крім перелічених є ще й інші, – вкрай низький рівень росту ВВП, відсутність прогресу в розслідуванні злочинів під час революції Гідності і в Одесі 2 травня, не ухвалення Виборчого Кодексу, зіпсовані відносини з сусідніми країнами, зокрема Угорщиною, Польщею та Румунією, нереформованість дипломатичної служби і багато інших.

Проте й досягнень теж було чимало. Окрім згаданих, зокрема, Євробачення, продовження і розширення санкцій проти РФ, ремонт доріг, прихід ІКЕА і Катарських Авіаліній на наш ринок, фільм «Кіборги», історична перемога Василя Ломаченка і багато інших. Так що не розслабляємося, але й не посипаємо голову пеплом, не варто! 2018 рік буде архіважливий, хоча й дуже складним, як будь-який передвиборчий рік. Але втратити його через популізм, самопоборювання і різного роду непотрібні експерименти чи чергові «революції» (в лапках, бо передреволюційною ситуацією і не пахне, лиш грають амбіції окремих гастролерів і відвертих клоунів) ми не маємо права. Коротко відпочиваємо, засуковуємо рукава і знову до роботи.

З новим 2018 роком всю вельмишановну українську громаду і друзів України! Щастя всім нам, вдачі, наснаги в боротьбі за Україну, миру і добра! Шануймося, бо ми того варті!!!

Вадим Трюхан

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-