РФ блокує міжнародну координацію замовлених Україною радіочастот - Костинський

РФ блокує міжнародну координацію замовлених Україною радіочастот - Костинський

Укрінформ
Російська Федерація блокує міжнародну координацію замовлених Україною радіочастот для українського мовлення на півдні Херсонщини та територію Криму.

Про це поінформував у Херсоні на брифінгу в облдержадміністрації, що відбувся у п'ятницю ввечері і був присвячений питанням нещодавно ухваленого Верховною Радою закону про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах, член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Національною радою замовлено на поточний час в Українського державного центру радіочастот більше 30 частот для півдня Херсонщини, в тому числі, для мовлення на територію Криму. Більшість цих частот зараз проходить міжнародну координацію. І, на жаль, міжнародну координацію 15 частот блокує Російська Федерація. Це є міжнародна процедура, через ці процедурні речі потрібно проходити, і УДЦР якраз це питання вирішує", - розповів Костинський.

Як він зазначив, для трансляції програм нових українських радіостанцій та телеканалів з Чонгарської телекомунікаційної вежі, що знаходиться біля адмінмежі з анексованим Росією Кримом, замовлено 7 частот. "Це плюс 5 частот - мінімум три нових радіостанції, а також ще два канали, для яких мають бути створені локальні мультиплекси для мовлення в цифрі в стандарті DVB-T2. Кожен канал - це 5 телеканалів. І ще два аналогових канали (канали аналогового мовлення - ред.)", - сказав Костинський.

Читайте також: Мовлення на Крим: висоту Чаплинської вежі збільшать до 130 метрів

За його словами, "плануємо, що з Чонгару будуть мовити на територію Криму мінімум 3 нові радіостанції, 10 телеканалів в цифрі і 2 телеканали в аналогу".

Замовлено нові частоти також і для Чаплинської телекомунікаційної вежі, яка після її модернізації, що розпочнеться навесні 2018 року, також транслюватиме українське мовлення на Крим. "Для Чаплинки ми замовили 10 частот. 7 частот FM, і це 7 радіостанцій, які з'являться додатково. Це мінімум один канал, перший канал для створення локального мультиплексу. І це плюс 5 мовників у цифрі, сигнал яких зможуть приймати в Армянську, в Красноперекопську, в Каланчацькому, Чаплинському районах і далі. І також ще два аналогових канали, які можна буде приймати на звичайну антену", - повідомив Костинський.

Як наголосив Костинський, наразі дані питання вирішуються навіть попри протидію Російської Федерації.

Як повідомляв Укрінформ, у січні 2017 року на Херсонщині неподалік контрольного пункту в'їзду-виїзду "Чонгар" біля адмінмежі з Кримом завершили будівництво 150-метрової телекомунікаційної вежі, офіційно розпочате тут на початку грудня 2016 року. З цієї вежі наразі транслюються програми українського радіо і телебачення на південні райони Херсонщини та анексований Росією Крим. Навесні 2018 року на Херсонщині розпочнуть модернізацію Чалинської телекомунікаційної вежі, її висота збільшиться майже на 40 метрів - до 130 метрів, а також на цій вежі встановлять потужніші передавачі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-