Мін’юст розповів деталі справи, яка могла спричинити обшуки НАБУ

Мін’юст розповів деталі справи, яка могла спричинити обшуки НАБУ

Укрінформ
Міністерство юстиції називає законною виплату 54 мільйонів гривень київській компанії «Золотий мандарин ойл» за рішенням Європейського суду з прав людини.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Мін'юсту.

«Мін'юст врегулював суперечку і ЄСПЛ присудив виконати тільки рішення національного суду, яке довго не виконувалося. Тобто - сплатити 54 млн грн. Таким чином в результаті правильної юридичної позиції будо зекономлено 150 млн грн для бюджету», - заявила перший заступник міністра юстиції Наталія Бернацька.

Як вона пояснила, мова йде про борг Київенерго, яке за часів колишньої влади перебувала в списку компаній, які були під мораторієм щодо виконання стосовно них рішень судів, тож вищезазначене рішення суду не виконувалося. Через це компанія «Золотий мандарин ойл» звернулася до Європейського суду з прав людини з позовом щодо виплати на їхню користь 54 млн грн за рішенням суду і ще 150 млн грн компенсації.

Згідно з повідомленням Мін'юсту, після того, як в 2017 році 100% акцій «Київенерго» перейшло у власність компанії «ДТЕК», Міністерство юстиції направило регресний позов проти «Київенерго» з вимогою відшкодувати сплачені за вимогою ЄСПЛ кошти до державного бюджету України.

Як повідомляв Укрінформ, уранці 8 грудня працівники НАБУ прийшли з обшуком до будівлі Міністерства юстиції. У відомстві назвали дії детективів незаконними та звернулися до генпрокурора з заявою про злочин. ГПУ відкрила провадження за цим фактом.

Читайте також: НАБУ заперечує вилучення в Мін’юсті документів щодо “Роснефти”

Водночас керівник підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро Олександр Карєєв у відеокоментарі на сайті НАБУ заявив, що обшук у Міністерстві юстиції проводився у рамках справи щодо можливої незаконної розтрати 54 млн гривень.

Перший заступник міністра юстиції Наталія Бернацька заявила на брифінгу, що обшуки могли бути пов'язані з виконанням рішень Європейського суду з прав людини, зокрема у справі, яка стосується компанії "Золотий мандарин". У 2000-х роках компанія звернулася до національного суду, намагаючись повернути мазут, який віддала на зберігання до компанії "Київенерго". Суд "Золотий мандарин" виграв, але "Київенерго" на той час входило до Паливно-енергетичного комплексу, на який поширюється мораторій уряду, тобто щодо компанії рішення суду не можна було виконувати.

Тоді компанія "Золотий мандарин" звернулася до ЄСПЛ у 2009 та перемогла, в результаті чого їм повернули гроші.

Уже після цього "Київенерго" приватизувала компанія ДТЕК, що належить бізнесмену Рінату Ахметову. У цьому зв'язку Мін'юcт подав до суду на "Київенерго", щоб повернути до державного бюджету гроші, які компанія колись виплатила "Золотому мандарину".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-