Венеційська комісія побачила дискримінацію російської мови у законі про освіту

Венеційська комісія побачила дискримінацію російської мови у законі про освіту

Укрінформ
Венеційська комісія у висновку до мовної статті українського закону про освіту вказала на те, що стосовно російської мови «постають питання дискримінації».

Про це йдеться в опублікованому висновку Комісії на сайті Ради Європи.

«Новий Закон не надає жодних рішень для мов, які не є офіційними мовами Євросоюзу, зокрема, російської мови, як найбільш широко вживаної недержавної мови. Менш сприятливе ставлення до цих мов важко виправдати, і тому постає питання дискримінації», - йдеться у висновку.

При цьому в Комісії відзначили, що 7 стаття Закону забезпечує правові підстави для викладання предметів на офіційних мовах ЄС, таких як болгарська, угорська, румунська та польська.

«Видається, що українська влада має намір використовувати можливості, пропоновані цим положенням», — відзначили в ЄС.

Читайте також: Венеціанські висновки: Україні рекомендують "мовні винятки" для приватних шкіл

Як повідомлялося, 25 вересня Президент Петро Порошенко підписав закон "Про освіту", певні положення якого, зокрема ст. 7 щодо мови освіти в Україні, викликали стурбованість ряду країн. Порошенко доручив Міністерству закордонних справ та Міністерству освіти і науки провести щодо цього закону консультації з європейськими партнерами, в тому числі з Радою Європи.

28 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін передав 7-му статтю закону про освіту на розгляд Венеціанської комісії.

12 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) під час дебатів ухвалила резолюцію щодо українського закону "Про освіту". Українську владу, зокрема, закликали дослухатися до зауважень Венеціанської комісії, а також продумати "більш гнучку модель" двомовної освіти з урахуванням інтересів тих, хто належить до корінних народів та національних меншин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-