У Мін’юсті припустили, що обшуки НАБУ пов’язані з рішенням Євросуду

У Мін’юсті припустили, що обшуки НАБУ пов’язані з рішенням Євросуду

Укрінформ
Обшуки, проведені детективами Національного антикорупційного бюро у Міністерстві юстиції, можуть бути пов'язані з виконанням рішень Європейського суду з прав людини.

Про це під час брифінгу заявила перша заступниця міністра юстиції Наталія Бернацька, повідомляє "Еспресо.TV".

За словами Бернацької, з травня до міністерства надходила інформація від співробітників НАБУ і САП, які казали, що "на Міністерство юстиції шиють справу" щодо виконання рішення Європейського суду з прав людини.

"Ми тоді пояснювали фабулу справи і казали, що якщо, можливо, ваші співробітники погано знаються на міжнародному праві, або не розуміють якихось фактів, то ми готові пояснити, чому такі рішення ухвалюються, і вони спрямовані на те, щоб запобігти збиткам держбюджету", - зазначила Бернацька.

За її словами, у 2015 році надійшла інформація від ЄСПЛ, що "вони прислали нам 5 тисяч типових справ в один день", одна з яких стосується компанії "Золотий мандарин". Урядовий уповноважений на той час підписав дружнє врегулювання за цими справами і відправив їх до ЄСПЛ, який їх підтвердив, наголосила перший заступник міністра.

"Ми отримали нуль компенсацій за цими справами, лише обов'язок виконати рішення національних судів. Не знаю, що можна інкримінувати у цій справі", - наголосила Бернацька.

Читайте також: Мін’юст заявив Луценку та G7 про “злочин” НАБУ

Вона зазначила, що йдеться про події, які відбулися ще у 2000-х роках. Тоді компанія "Золотий мандарин" звернулася до національного суду, через те, що віддала на зберігання свій мазут до компанії "Київенерго". Через тривалий період "Золотий мандарин" звернувся до "Київенерго" з проханням повернути мазут, проте дістала відмову і пораду звернутися до суду.

У суді "Золотий мандарин" переміг, але "Київенерго" на той час входило до Паливно-енергетичного комплексу, на який поширюється мораторій уряду, тобто щодо компанії рішення суду не можна було виконувати.

Тоді компанія "Золотий мандарин" звернулася до ЄСПЛ у 2009 та перемогла, в результаті чого їм повернули гроші.

Вже після цього "Київенерго" приватизувала компанія ДТЕК, що належить бізнесмену Рінату Ахметову. У цьому зв'язку Мін'юcт подав до суду на "Київенерго", щоб повернути до державного бюджету гроші, які компанія колись виплатила "Золотому мандарину".

"І чомусь, коли ми пішли відкрито з цим позовом і намагаємося стягнути ці кошти, ми отримуємо таке свавілля. Ми чули чутки, що тут інкримінується змова з суддями з ЄСПЛ, що є таким абсурдом, який виставить країну в такому світлі, що вже гірше нікуди", - підсумувала Бернацька.

Раніше перший заступник міністра юстиції заявила, що 8 грудня о 7:15 до будівлі Міністерства юстиції прийшли з обшуком працівники НАБУ. Вони вилучили у прибиральниці ключі від кабінетів і "замкнулися всередині". Бернацька вказала на те, що обшуки НАБУ проходили незаконно.

У цьому зв'язку Міністерство юстиції звернулося до генерального прокурора з заявою про злочин, а також до послів країн "Великої сімки" та Міністерства юстиції США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-