В ООН підготували “відповідь на ситуацію” з ВІЛ на Донбасі

В ООН підготували “відповідь на ситуацію” з ВІЛ на Донбасі

Укрінформ
Програма розвитку ООН в Україні з партнерськими організаціями представили інформаційну кампанію "Будь у курсі = будь захищена" стосовно ВІЛ/СНІД і розраховану на жінок, що постраждали від сексуального насильства.

Про це на презентації кампанії розповіла консультант з питань ВІЛ/СНІД ПРООН Ілона Єлєнєва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Кампанію була розроблена для реалізації на контрольованих територіях Донецької та Луганської областей.

"В Україні немає гендерноорієнтованої програми профілактики ВІЛ на місцевому рівні. Ми говоримо про те, як боротися з ВІЛ, але не говоримо про те, що переважно жінки страждають від сексуального насильства в регіоні. Ця інформаційна кампанія була розроблена командою ПРООН і є відповіддю на ситуацію в Донецькій та Луганській області, пов'язану з насиллям, якому піддаються жінки, низьким рівнем їх поінформованості стосовно соціальної та медичної допомоги у випадку інфікування ВІЛ. Наприклад, в Луганській області 75% випадків передачі ВІЛ відбувається статевим шляхом", - сказала Єлєнєва.

Читайте також: У Києві презентували "мобільний тест" на ВІЛ

Так, за даними дослідження, яке в 2016 році провела БО "Позитивні жінки" серед ВІЛ-позитивних жінок, 35,3% жінок, які живуть з ВІЛ, зазнавали насильства від сексуального партнера чи подружжя; 20% жінок, які живуть з ВІЛ в Україні не приймають самостійного рішення щодо використання презерватива; 47% жінок з ВІЛ в Україні після досвіду насильства не мали ніякої підтримки.

Також, за даними ПРООН, в Україні троє із чотирьох людей, інфікованих ВІЛ, віком від 14 до 25 років - дівчата. У випадку, якщо дівчина чи жінка стала жертвою сексуального насильства, протягом 72 годин їй потрібно пройти тест на ВІЛ та звернутися за консультацією лікаря, який, за необхідності, призначить потрібні препарати. Дізнатися про пункти анонімного тестування та надання медичої допомоги і отримати консультацію можна за телефоном загальнонаціональної гарячої лінії з питань ВІЛ/СНІД 0 800 500 451 або на сайті з питань ВІЛ/СНІД та туберкульозу.

Кампанія проходитиме на контрольованій території Донецької та Луганської областей з метою поінформувати жінок, зокрема тих, які споживають ін'єкційні наркотики, або стали жертвами сексуальних домагань чи сексуального насильства.

Нагадаємо, що антиретровірусна терапія в Україні надається громадянам безкоштовно і в повному обсязі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-