НАБУ хоче правової оцінки розголошенню ГПУ даних про його агентів

НАБУ хоче правової оцінки розголошенню ГПУ даних про його агентів

Укрінформ
Заяви генерального прокурора України Юрія Луценка про начебто незаконність роботи агентів Національного антикорупційного бюро не відповідають дійсності.

Так прокоментували в НАБУ твердження генпрокурора про те, що начебто всі агенти НАБУ знаходяться поза законом, оскільки були набрані в обхід конкурсів, що суперечить чинному законодавству.

"Заяви генерального прокурора України про нібито незаконність роботи окремих підрозділів Національного бюро не відповідають дійсності, а подекуди й суперечать здоровому глузду", - йдеться у повідомленні.

У НАБУ зазначили, що в своїй оперативно-розшуковій діяльності Національне бюро керується вимогами Закону "Про Національне антикорупційне бюро України" та Закону "Про оперативно-розшукову діяльність", відповідно до яких для виконання завдань у межах ОРД можуть залучатися гласні і негласні штатні та позаштатні працівники. При цьому, за даними Бюро, відбір штатних працівників для виконання ОРД, так само як і до інших підрозділів Національного бюро, здійснюється на конкурсній основі, але з врахуванням вимог Закону "Про державну таємницю".

Читайте також: Луценко: Весь апарат агентів НАБУ наразі є поза законом

"Базовою засадою оперативно-розшукової діяльності є безумовна негласність заходів. Досягнення їхніх результатів вимагає забезпечення нерозголошення інформації про форми та методи їхньої організації і здійснення, а також особистих даних працівників та інших осіб, які готуються до залучення, забезпечують або беруть участь у виконанні відповідних ОРД. Ці співробітники можуть мати доступ до інформації, що становить державну таємницю, так само, як і співробітники підрозділів ОРД інших правоохоронних органів", - наголосили в Бюро.

При цьому в НАБУ підкреслили, що, розголошуючи відомості про негласних співробітників Бюро, Генпрокуратура та СБУ свідомо наразили їх на небезпеку та зірвали декілька спецоперацій під прикриттям. "НАБУ докладатиме максимум зусиль, аби цим діям була надана адекватна правова оцінка", - зазначили в Бюро.

У НАБУ також категорично відкринули заяви Луценка про нібито використання агентами Бюро «контрабандної» та «нелегальної» техніки.

"Всі технічні засоби, які НАБУ використовує під час здійснення ОРД, придбані офіційно й перебувають на обліку, як того вимагає законодавство. Вважаємо неприпустимою ситуацію, коли генеральний прокурор свідомо вводить суспільство в оману, повідомляючи неправдиві факти та пропонуючи «довільне» трактування законодавства. У такий спосіб він фактично дає "зелене світло" подальшій атаці на новостворені антикорупційні органи", - заявили в НАБУ.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний прокурор Юрій Луценко в інтерв'ю "ТСН.Тиждень" 3 грудня заявив, що всі агенти Національного антикорупційного бюро знаходяться поза законом. За його словами, вони використовують незаконні методи провокації, всупереч закону мають доступ до держтаємниці, а також "використовують незареєстровану прослуховуючу техніку, яка завезена контрабандним шляхом". Луценко також вкотре наголосив, що агенти НАБУ були набрані в обхід конкурсів, що суперечить закону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-