Шаройка могли затримати за статті про

Шаройка могли затримати за статті про "Запад-2017" - польські депутати

Відкритий лист
Укрінформ
Група депутатів Сейму Польщі у відкритому зверненні до влади Білорусі закликала поважати права затриманого українського журналіста Павла Шаройка і забезпечити на території республіки безперешкодну діяльність усіх ЗМІ, зокрема й іноземних.

Під відкритим листом, який ініціював депутат Сейму Марцін Свенціцький, підписалися загалом 17 польських законодавців - представників партій “Громадянська платформа”, “Сучасна”, Польська селянська партія, а також депутатської групи “Союз європейських демократів”, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Білоруське КДБ звинувачує Шаройка у створенні шпигунської мережі. За це йому загрожує до 15 років ув'язнення. Однак є підстави припускати, що його затримання, скоріш за все, пов'язане з його журналістською діяльністю, зокрема інформуванням про російсько-білоруські навчання "Запад-2017", які відбулися у вересні”, - йдеться у посланні.

Читайте також: У Брюсселі активісти провели акцію на підтримку Сущенка й Шаройка

Польські депутати закликали білоруську владу забезпечити Павлу Шаройку можливість спілкування з родиною, адвокатами й дипломатами. 

“Закликаємо забезпечити на території Білорусі безперешкодну діяльність журналістів, зокрема закордонних кореспондентів, у рамках чинного законодавства і у відповідності до міжнародних стандартів свободи преси, записаних у Загальній декларації з прав людини і Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод”, - підкреслюють польські депутати.

Як повідомляв Укрінформ, 25 жовтня в Мінську був затриманий власкор "UA: Українське Радіо" у Білорусі, громадянин України Павло Шаройко. Йому висунуто обвинувачення у "шпигунстві".

Шаройку закидають створення агентурної мережі у республіці. Білоруський КДБ заявляє, що після затримання Шаройко зізнався, що "є співробітником розвідки і працює під прикриттям у званні полковника". При затриманні у нього нібито знайшли копії розвідувальних повідомлень "Центру".

Ще раніше, 24 серпня, у Білорусі зник 19-річний син офіцера Держприкордонслужби України Павло Гриб. Пізніше стало відомо, що його викрали російські спецслужби і перевезли в слідчий ізолятор у Краснодарі (Росія).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-