ФСБ і білоруське КДБ могли діяти проти України без відома Лукашенка – експерт

ФСБ і білоруське КДБ могли діяти проти України без відома Лукашенка – експерт

Ексклюзив
Укрінформ
ФСБ Росії могла використовувати білоруський Комітет держбезпеки, коли почалися арешти українських громадян, без відома президента Лукашенка, щоб створити додаткову напруженість в білорусько-українських відносинах.

Про це розповів у коментарі Укрінформу екс-помічник міністра оборони США з питань України, Росії та Євразії Майк Карпентер.

Він зазначив, що поки отримав мало інформації для того, щоб коментувати затримання журналіста Українського радіо Павла Шаройка та підприємця Олександра Скиби. Однак, за його словами, спільна операція ФСБ-КДБ щодо викрадення та ув'язнення українського молодого активіста Павла Гриба координувалася з Москви, і державне керівництво в Мінську навряд чи було обізнано про це.

"Підозрюю, що про затримання Павла Гриба не було узгоджено на вищому політичному рівні білоруського керівництва, тому що в іншому разі влада просто не дозволила б це зробити. Я думаю, координація відбувалася на нижчому рівні, і це вочевидь призвело до погіршення відносин між Білоруссю і Україною", - зауважив експерт.

Читайте також: РФ може використати білоруську територію для агресії проти Балтії і Польщі - EU Today

Він також підкреслив, що це виглядало як "спільна операція ФСБ у взаємодії з білоруським КДБ для того, щоб погіршити відносини між Україною і РБ".

Відповідаючи на запитання, чи може в такій ситуації офіційний Мінськ залишатися нейтральним майданчиком в урегулюванні конфлікту між Україною і РФ, Карпентер зазначив, що Білорусь і раніше не уособлювала нейтралітету.

"Потрібно враховувати факт існування Союзної Держави Білорусі та Росії. Очевидно, що вони (в Білорусі – ред.) не є нейтральними. Водночас, президент Лукашенко намагається забезпечити більше суверенітету для себе, намагається протистояти тиску Москви на нього, який є достатньо істотним", - зазначив експерт.

Читайте також: Напруження Київ-Мінськ: без російських спецслужб не обійшлося

Нагадаємо: у серпні цього року в Білорусі зник 19-річний син офіцера Держприкордонслужби України Павло Гриб. Пізніше стало відомо, що його викрали російські спецслужби та перевезли в слідчий ізолятор у Краснодарі (Росія).

25 жовтня в Мінську був затриманий власкор "UA: Українське Радіо" в РБ, громадянин України Павло Шаройко. Йому висунуто стандартне для іноземних кореспондентів обвинувачення у "шпигунстві".

Читайте також: Справа Шаройка: НСТУ заявляє, що не співпрацює зі спецслужбами

20 листопада стало відомо, що в Білорусі зник ще один громадянин України: керівник підприємства ПАТ "Завод обважнювачів" (м. Костянтинівка Донецької обл.) Олександр Скиба, який приїхав у цю країну на переговори у справах свого бізнесу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-