В Укрінформі представили нову концепцію системи охорони здоров'я

В Укрінформі представили нову концепцію системи охорони здоров'я

Укрінформ
Всеукраїнська інноваційна освітня платформа «Сходи в майбутнє» презентувала в Укрінформі свою концепцію системи охорони здоров'я.

Основні напрямки та принципи нової концепції представив лідер Всеукраїнської інноваційної освітньої платформи «Сходи в майбутнє», координатор експертної платформи «ПРО S VІТА» Ігор Найда.

«Мета нашої концепції системи охорони здоров'я (СОЗ) грунтується на принципах людиноцентричності, духовності і національної безпеки. Вони важливі тому, що як тільки ми будемо  грунтуватися на цих принципах, зможемо реально здійснити нашу мету: відтворити та примножити людський потенціал заради загального блага», - сказав під час прес-конференції Найда.

Кінцевою метою реалізації зазначених принципів, за його словам, є забезпечення високої якості життя українців та середньої тривалості життя у 80 років і вище. 

Він підкреслив, що в реалізації запропонованих принципів важливу роль відіграють лідерство  поєднанні з управлінням, що зазначено в  концепції «Здоров'я 2020: основи європейської політики і стратегії для 21 сторіччя» Європейського регіонального бюро ВООЗ.

За словами Найди, при побудові нової СОЗ мають бути враховані соціальні, економічні, психологічні, екологічні чинники тощо, від яких залежить якість життя та середня тривалість життя загалом. 

Читайте також: Нова національна система охорони здоров'я України. Концепція від "ПРО S VITA"

У свою чергу заступник голови правління Українського лікарського товариства Костянтин Надутий поінформував про особливості управління та фінансування системи охорони здоров'я , передбачені концепцією. 

За його словами, управління галуззю охорони здоров'я має бути демонополізовано і деконцентровано.

«Тільки  тоді, коли ці функції роз'єднані інституційно, забезпечені інституційно, тільки тоді можливо гармонізоване з інтересами суспільства управління системою охорони здоров'я», - вважає Надутий.

На думку експерта платформи «ПРО S VІТА» Оксани Солдатенко, говорити про те, що в Україні відбулася реформа системи охорони здоров'я можна лише тоді, коли всі медичні послуги будуть безкоштовними.

"Повині відбутися докорінні зміни, а не так як зараз - частково платиться громадянами, частково з державного чи місцевого бюджетів", - резюмувала Солдатенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-